Фондът за развитие на летище Пловдив ще бъде съживен

Изработване на целенасочена политика по подобряване пътникопотока и товарите на „Летище Пловдив“ ЕАД и съживяването на „Фонд за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България“ - това бяха темите,  обсъдени днес на работна среща, организирана от областния управител Йордан Иванов. Фондът през последните две години не функционира. Привличането на нови общини към него, след промените в ръководството на летището, е ключов въпрос. 

„Летище Крумово ни осигурява реална възможност за развитие на туризма и дава висока добавена стойност не само на общините в област Пловдив, но и на целия Южен централен район. Затова е и толкова важна срещата днес, важно е да начертаем следващите стъпки, по които трябва да поемем“, така започна срещата областният управител Йордан Иванов.

Фондът за развитие на летище Пловдив е създаден преди 10 години по модел на западноевропейски държави, като неговите основни функции са да допринася за развитието на дестинациите, които се намират в района,   и да увеличава полетите от и до летището. Подобен проект разкрива възможности за развитие не само пред отделните общини, които участват в него, но и пред държавата, и пред бизнеса.

На участниците в срещата в подробна презентация, изготвена от софтуерната консултантска компания, бе представена цялостната идея на фонда, как функционира,  важността му и с какво той би помогнал за развитието на новите общини, които ще се присъединят към него.

„Това, което имаме сега, е малко, общините не са много, но потенциалът на района е огромен. През годините развитието на фонда е минало през различни етапи и трудности. След 2 години „юридически сън“, още този петък ще бъде възстановена дейността му.“, заяви председателят на съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Фондът може да помогне и за развитието на общини, които попадат извън Южен централен район - като община Стара Загора, откъдето изпратиха представители на срещата и проявиха интерес към бъдещо участие.

По инициатива на „Летище Пловдив“ ЕАД, с помощта на областния управител Йордан Иванов, подобни работни срещи ще се проведат в различни общини, на които ще бъде разяснено  как и защо трябва да се включат.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини