Празнуват работещите в сферата на здравеопазването!

На 7 април е професионалният празник на работещите в здравеопазването, обявен с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 г.

Денят е повод за благодарност към всички, съхранили здравето ни и борещи се да преодолеем изпитанията на нашето тяло и дух.

Този ден е повод да си припомним, че тази година се навършват 140 години от създаването на първата болница в Първомай. В аналите за съжаление не е записано името на първия лекар, обслужвал първите 10 стационарни легла. Оттогава са изминали 140 години, в които не един и двама лекари, фармацевти, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, акушерки, санитари са преминали изпитанията на професионализма. Често упреквани и рядко боготворени, те продължават да отдават живота си в името на това ние да сме здрави.

20% от лекуващите се и консултиращите се в кабинетите на първомайските специалисти са жители на населени места в общините на Хасковска, Пловдивска и Сарозагорска области.

Селата в първомайска община имат функциониращи здравни служби.

Улисани в ежедневието си не бива да забравяме да кажем „благодаря“ на хората, които се грижат за нашето здраве.

През последните години лекарското съсловие изпитва затруднения, създадени не само заради световната пандемия, но и от икономическите и политически препятствия. Здравните работници съвсем не се ползват с полагащият им се авторитет.

Всички ние – техните пациентите, се надяваме на една по-справедлива и добра организация, която да им даде възможност да реализират своите способности и знания, полаганите от тях грижи да са по-ефективни, а ние все по-благодарни.

Честит празник!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини