Мълнии удариха мегаракетата за полета до Луната на НАСА

Площадката Pad 39B в Космическия център на НАСА Кенеди беше ударена от мълнии на 2 април 2022 г.  

Ракетата Space Launch System (SLS), която трябва да изпълни мисията Артемис, не е повредена от удара.

Четири мълнии удариха района около стартовата площадка 39B, където първата мегаракета SLS на НАСА беше подложена на тридневен тест за зареждане с гориво за мисията си Артемис 1 до Луната по-късно тази година. Ракетата е защитена от мълнии с три кули и кабелна конструкция за отклоняване на удари към земята далеч от площадката.

Първите три мълнии бяха с относително ниска мощност, пишат служители на НАСА. Но четвъртият удар, който удари "кула първа" на мълниезащитната система, беше по-мощен. 

"Един от ударите снощи беше най-силният, който сме виждали, откакто инсталирахме новата мълниезащитна система", написа Джеръми Парсънс, заместник-мениджър на Exploration Ground Systems на НАСА, който предава на живо теста за агенцията. "Удари в кабелната мрежа, която минава между 3-те кули. Системата се представи изключително добре и осигури безопасността на SLS и Orion. Радваме се, че подобрихме защитата след Shuttle!".

Рано в неделя в крайна сметка след оглед НАСА дадоха възможност да започне зареждането на ракетата Space Launch System в 7:20 сутринта EDT (11:20 GMT). Малко по-малко от пет часа по-късно НАСА отмени теста за зареждане с гориво поради проблем с наземното оборудване на мобилната платформа за изстрелване на ракетата.

Тестът този уикенд започна на 1 април и е пълна репетиция за изстрелването с обратно броене на мисията Artemis 1. По време на теста наземните екипажи ще напълнят основната степен със 700 000 галона супер студен течен кислород и течно водородно гориво.

Артемис 1 е първата мисия на мегаракетата SLS на НАСА по програмата на агенцията за връщане на астронавтите на Луната до 2025 г.  Полетът на Артемис 1 ще бъде пътуване без екипаж около Луната за тестване на космическата система за изстрелване и нейната капсула за екипажа Orion, която носи множество експерименти и манекен, покрит със сензори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини