Екскурзоводът Ивайло Мирчев описва пътя до Пръшляка

Природни и културни забележителности, намиращи се в община Първомай ще влязат в новия пътеводител на Ивайло Мирчев „120 маршрута и пътеки в Родопите“, а една от описаните пътеки води до светилището над село Искра  „Пръшлянски камък“.

Ивайло Мирчев е планински водач и екскурзовод от Асеновград.Той е блогър и създател на редица сборници с пътеписи и маршрути най-вече в Родопите. Сред трудовете му са „100 туристически маршрута в община Асеновград“, „По пътя на мечтата“, „Посоки“, „Земя благословена“ и др.

В момента работи над „120 маршрута и пътеки в Родопите“, но е и председател на туристическото сдружение „Устремени“ и организира преходи.

Ивайло Мирчев е от хората, които умеят да увличат другите, а пътеписите му са така направени, че на читателя да му се прииска веднага да тръгне по маршрута. За Пръшлянски камък най-напред разказва във фейсбук:

Пръшлякът (както го наричат местните) се намира на около 3 км югоизточно от село Искра. Разположен е на заравнена тераса на западните склонове на източнородопския рид Драгойна. Мястото, е непознато за туристите, но с оглед на засиления интерес на към непознатите пространства (стари махали, трапецовидни изсичания, светилища и др.), и то започва да се популяризира.

Може да стигнете  дотози камък от язовир „Понду бунар“, разположен югоизточно от село Искра. Друг вариант за достигане на мястото е от язовир „Кавак дере“, намиращ се североизточно над село Искра. И в двата варианта ползвате широки горски пътища и се движите сред красива дъбова гора.

Пръшлякът е най-северозападната точка, в която има изсечени трапецовидни ниши. Тук те са три, едната от която е силно ерозирала. В основата на камъка има и останки от оформен хромел, който вероятно се е счупил и в последствие е бил изоставен.

В близост до Пръшлянския камък е ловната хижа на село Искра (единствената чешма в района около камъка). От тук до селото (през подножието на връх Калето) има синя туристическа маркировка, а пътят е около час и половина до два часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини