Оля Ал-Ахмед показа как къщата на майка ѝ Ваня Петкова ще се превърне в културен център

Изображение 1 от 5

    Оля Ал-Ахмед разкри плановете си за превръщане на къщата на майка ѝ – Ваня Петкова в музей и културен център пред гости от руското посолство и от Първомай. Филип Воскресенски – пълномощен министър на посолството; Михаил Варбатов – съветник, Надежда Варабьова- аташе, Владимир Федотов – главен инженер, зам.-кмета на Община Първомай Радослава Ставрева и кметовете на селата Бяла  река и Езерово – Димитър Димитров и Ангел Хаджиев бяха поканени след освещаването на новата плоча на руските освободители в село Бяла река.

    Още от пътя започна „туристическа обиколка“ с разказ за превръщането на къщата в музей. Отвън са построени чешма, в памет на Ваня Петкова – каквато е мюсюлманската традиция- дарение от посолството на Палестина. До нея е поставен миниатюрен параклис по християнска традиция, дарен от доц.д-р  хаджи Златка Кушелиева.

    Плоча, дарена от Община Първомай информира, че в тази къща е живяла Ваня Петкова –„Космополитна, непокорна, справедлива, истинска, любяща“.  Дърворезба, ръчна изработка, с „вплетени“ плитките на Ваня Петкова, е указано, че къщата е музей. Макар и още нереализирана, мечтата на Оля Ал-Ахмед е тя да се превърне в истински културен център – с къща за гости и място на което да си дадат среща съвременни творци от различни области в изкуството – литература, изобразително изкуство, музика …

    В двора на къщата е събрана „колекция“ от камъни, започната от майка и продължена от дъщеря, там е любимото колело „Балканче“ на Ваня Петкова, подредени са много старинни предмети, нейна собственост.

    По традиция руските гости поднесоха подарък на домакинята – изключително ценно издание на Библията. Тя от своя страна ги посрещна със специална баница и ликьор от боровинки, нейно производства.

    С „Всяко нещо тук има своята история“,  започна разказът на Оля за къщата, спомените, събирани от идването на предците ѝ, останали от майка ѝ и свързани с нея.

    В завещанието изрично е записано: „Оставям тази къща на внуците си, като ги заклевам никога да не я продават. Да я превърнат в музей на моята личност и творчество“. Изпълнението на този завет е начинание скъпо и трудоемко, затова Оля благодари на всички, които до момента са ѝ помогнали – за покрива, за интернета, за всеки дарен предмет и се надява на още много помощ.

    За да стане този дом музей ще трябва да бъдат подредени и спомените, а те са много. Раклите на белогвардееца – неин   дядо, служил на Николай II и прокуден от родината си, портрета на баба ѝ Василиса, която е била „Мис България“ 1928 година, иконите и картините на Ваня Петкова, рисунките на сина ѝ Джоузеф; снимки с личности от политиката, културата и изкуството; уникални броеве от пресата,  роклите на Ваня Петкова, с които е изнасяла рецитали; уникални сувенири от всички краища по света, пишещата машина – трудно е да бъдат изброени всички. Но разказът е увлекателен и изпълнен с много гордост, почиващ на забележителните постижения на Ваня Петкова.

    Част от всичко това ще можем да видим съвсем скоро по БНТ1 в предаването „Джинс“.

    Туристическата обиколка продължи с разходка в центъра на село Езерово, където гостите се запознаха с уникалните находки и историята на населеното място.

    Теодора Кирякова

    Facebook коментари

    Последни новини