Сърбите одобриха конституционните промени на вчерашния референдум

61,84 на сто от гласувалите на вчерашния референдум за конституционни промени в Сърбия са гласували "за", а 37,1 процента - против.

Избирателната комисия на Сръбската република (РИК) съобщи късно снощи, че малко над 30 процента от избирателите са гласували на референдума.

Това съобщиха председателят на РИК Владимир Димитриевич и главният изпълнителен директор на Републиканската статистическа служба (РЗС) Миладин Ковачевич, цитирани от N1.

Ковачевич каза, че 1,04 процента от бюлетините са невалидни.

Общо 6 150 323 души имаха право да гласуват в 8 179 избирателни секции.

Малко преди тяхната пресконференция, сръбският президент Александър Вучич проведе пресконференция в централата на партията си в неделя вечерта, за да обяви резултатите от допитването.

Според президента предварителните резултати показват, че 60,4 процента от гласовете са за приемане на промените в конституцията. Той каза, че 39,52 процента от гласувалите на референдума са отхвърлили поправките.

Той съобщи, че мнозинството от гласувалите в столицата Белград е против поправките и добави, че значителен брой членове на неговата управляваща Сръбска прогресивна партия (СНС) също са гласували против.

Председателят на парламента Ивица Дачич обяви от централата на своята Социалистическа партия на Сърбия (СПС), че е изключително доволен от избирателната активност. Той каза, че промените ще помогнат за ускоряване на интеграцията на Сърбия в Европейския съюз. Дачич каза, че над 16 000 членове на опозиционната партия и активисти са били включени в избирателните комисии в избирателните секции. 

Припомняме, че вчера Сърбия проведе референдум за промени в конституцията, които според правителството са необходими, за да може балканската страна да напредне по пътя си към присъединяването си към Европейския съюз (ЕС).

Допитването се фокусира върху промените в избора на съдии и прокурори, за които властите твърдят, че имат за цел да засилят тяхната независимост в страната, където съдебната система е широко разглеждана като корумпирана и политически контролирана.

Референдумът беше приветстван от Европейския съюз, САЩ и някои западни страни като стъпка в правилната посока. Но критиците у дома казват, че промените са недостатъчни. Някои опозиционни партии и независими експерти също твърдят, че референдумът е бил организиран като цяло в недемократична атмосфера, твърде прибързано и твърде рано преди изборите, които трябва да бъдат в началото на април. Правителството на президента Александър Вучич е изправено пред обвинения в ограничаване на демократичните свободи, които то отрича.

Вучич и други официални лица призоваха избирателите да подкрепят измененията и да помогнат на страната да продължи напред.

Правителството призова сръбското малцинство в Косово - бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г., да дойде в близките градове в Сърбия, за да гласува, след като косовските власти отказаха да разрешат отварянето на избирателни секции там. Десетки косовски сърби в неделя проведоха протест в северната част на Косово със сръбско мнозинство. Няма съобщения за инциденти.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която е подкрепена от повечето страни от ЕС и САЩ.

Нормализирането на отношенията между двете е изискване за бъдещо членство в ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини