Когато малкото пингвинче тръгне да се сприятелява

Още една великолепна приказка с поука от природата.

За малките пингвини е удобно да прекарват времето си сгушени на топло в техните майки. Но идва време да се отделят от тях и да станат социални, което е много важно за функционирането на  колонията. Младите тестват своята самостоятелност, като прекарват известно време заедно отделени от родителите. За едно малко пингвинче, което не възнамерява да направи това, разказва прекрасното видео на BBC Earth. Неговата майка предприема някакви действия, за да подтикне пухкавата рожба. Така сладкият мъник все пак тръгва да се сприятелява със себеподобните. Началото не е особено успешно за него, засега.

За да изхранят поколението си и майките, татковците пингвини ловуват в открито море. Те могат да задържат дъха си до 20 минути и да се гмуркат на около 600 метра дълбочина - повече от всички други птици.

В колонията, след три седмици, малкото пингвинче продължава да следва майка си навсякъде. То все още учи как трябва да се правят нещата... и как не трябва да се правят. Скоро обаче няма да остане нищо за научаване. Пингвинчето се превръща любопитен изследовател, но на тази възраст то не трябва да напуска територията. Така че на този етап майка му го следва и наблюдава отдалеч неговите падания и ставания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини