Коронавирусът може директно да инфектира мастните клетки

Коронавирусът SARS-CoV-2 може директно да инфектира мастните клетки и специфични имунни клетки, открити в мастната тъкан, съобщава The New York Times.

В скорошно проучване, публикувано в базата данни за препринт bioRxiv на 25 октомври, учените експериментираха с мастна тъкан, получена от бариатрични операции, за да видят дали тъканта може да бъде заразена от коронавирус. Те откриха, че мастните клетки, известни като адипоцити, могат да се заразят и да развият ниско ниво на възпаление. Те също така откриха, че имунните клетки, разположени в мастната тъкан, наречени макрофаги, също се заразяват и предизвикват много по-интензивен възпалителен отговор.

В допълнение към тези експерименти, екипът изследва мастната тъкан от пациенти, починали от COVID-19, и открива частици от коронавирус в мазнините, които заобикалят различни органи. Вируси като ХИВ и грип могат да се вмъкнат в мастната тъкан, като начин да се скрият от имунната система. Няколко експерти казаха пред Times, че SARS-CoV-2 теоретично може да направи нещо подобно, правейки мазнините резервоар за вируса.

Новото изследване все още не е рецензирано от партньори или публикувано в научно списание, но ако приемем, че резултатите му издържат проверката, изводът е ясян. "О, Боже, наистина, вирусът може да зарази мастните клетки директно", казва Филип Шерер, учен, който изучава мастните клетки в UT Southwestern Medical Center в Далас, който не е участвал в изследването, каза пред Times.

От първите дни на пандемията хората със затлъстяване бяха изправени пред по-висок риск от развитие на тежки симптоми, изискващи хоспитализация и смърт от COVID-19, съобщи по-рано Live Science. Редица теории се опитват да обяснят защо мазнините увеличават риска от лоши резултати при COVID-19.

Като начало, излишната мазнина в корема може да притиска диафрагмата и така да ограничи въздушния поток в белите дробове. Ако хората вече се борят да получат достатъчно кислород в белите си дробове, може да се справят по-зле срещу COVID-19, съобщава Science. В допълнение, кръвта на хората със затлъстяване има тенденция да се съсирва по-лесно от тези с по-ниски нива на мазнини - друг основен проблем в контекста на COVID-19, който може да предизвика силно съсирване на кръвта.

Освен това, когато мазнините се натрупват в тялото, мастните клетки инфилтрират далака, костния мозък и тимуса, където се произвеждат много имунни клетки. Това може да отслаби имунната система чрез намаляване на броя и подкопаване на ефикасността на произведените имунни клетки. Излишната мазнина може също да предизвика хронично възпаление в цялото тяло, тъй като мастните клетки отделят възпалителни вещества, наречени цитокини, а макрофагите правят същото, в опит да изчистят мъртвите мастни клетки от тялото, съобщава Science.

Въпреки че всички тези фактори могат да влошат резултатите от COVID-19 при хора със затлъстяване, сега има това ново доказателство, че вирусът заразява директно мастните клетки.

"Това може да допринесе за тежко заболяване", казва пред Times старшият автор д-р Катрин Блиш, транслационен имунолог и професор по медицина в Медицинския факултет на Станфордския университет. "Виждаме същите възпалителни цитокини, които виждаме в кръвта на наистина болни пациенти, които се произвеждат в отговор на инфекция на тези [мастни] тъкани."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини