Д-р Петър Парушев е носител на "Златен Хермес с Кадуций"

Д-р Петър Парушев е носител на тазгодишната награда „Златен Хермес с Кадуций“ за отлично завършване на специалността Медицина в Софийския университет. На тържествена, но закрита церемония в аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" 140 абсолвенти от випуск - 2021 на Медицинския факултет на СУ са получили дипломите си за завършено висше образование. Двамата пълни отличници на випуска – Петър Парушев и Петър Йорданова са отличени с наградата на факултета.

Д-р Парушев е роден в Първомай, учил в местното  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и продължил образованието си в Бургаската математическа гимназия. Избира медицината за своя професия в живота и въпреки многостранните си интереси ѝ се отдава напълно. Признава, че дълго се е лутал между изучаваните предмети, но последното му желание е да специализира кардиология с намерението да остане в България.

Не знам как да опиша чувствата си, сподели той след церемонията по награждаването. От една страна, разбира се, съм горд и щастлив, че е възнаграден труда ми – това е чисто академична форма на признание, приятно е. От друга, много добре разбирам, че това не е удостоверение, че си по-добър лекар от останалите. Защото не е най-важен академичният успех, а да станеш достоен и уважаван лекар.

За успеха си той получи грамота от Университета и от Лекарския съюз, значка, почетен знак от БЛС и плакета „Златен Хермес с Кадуций“. Наградите му са връчени от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Петър Парушев разказа, че познава д-р Маджаров, но е бил изненадан да разбере, че е от Първомай. Председателят на БЛС пък е разбрал малко преди церемонията, че един от двамата носители на приза е негов земляк.

Церемонията по връчване на дипломите на випуска е завършила с полагане на Хипократова клетва от младите лекари.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини