Кал по пътното платно застрашава движението между Първомай и Виница

Изображение 1 от 3

    Нанесена на пътното платно кал възмути шофьорите и пътуващите по пътя Първомай-Виница. Повече от 300 метра асфалта в едното платно е скрит под дебел слой кал, а буци  от почвата се търкалят километър след това.

    Калта върху пътното платно е предпоставка както за пътно транспортни произшествия, така и за унищожаване и на без това надупчената пътна настилка.

    Това далеч не е единственият случай в общината. През февруари в групата на село Брягово бяха публикувани снимки, които показват подобна картинка: кал, нанесена върху сравнително новия път между Първомай и Брягово. Коментарът на автора на снимките беше: „Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.“

    За съжаление, в нашия селскостопански район, явлението е често срещано. Работа е на органите на реда и КАТ да откриват и наказват виновниците.  По закон собствениците и арендаторите на земеделски земи и гори се задължават, преди излизането на път от републиканската и общинската пътна мрежа, да почистят от кал селскостопанската, земеделската, специализираната и други техники.

    При констатиране на такова нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 200 до 500 лева., съгласно чл. 52, ал. 1 от Административно наказателните разпоредби от Закона за пътищата. При повторно нарушение, глобите стават до 10 пъти по-високи.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини