Привикаха на разпит Цветанов и Юруков

Бившият земеделски министър Валери Цветанов е призован на разпит в Националната следствена служба. Това съобщи Роман Василев, заместник-градски прокурор на София. Бившият министър е призован да се яви в 9,30 часа. 

Освен него в Националната следствена служба трябва да се яви и Стефан Юруков, бивш председател на Държавната агенция по горите
, предаде агенция Фокус.

Срещу Валери Цветанов има образувано досъдебно производство, по което Софийска градска прокуратура продължава да работи.

Сигнал за злоупотребата за милиони от страна на Валери Цветанов бе подаден от бившите депутати от ЕНП Мария Капон и Елеонора Николова и екс министърът ще бъде обвинен.

При акция на ДАНС и прокурори през пролетта бяха открити бланки с празни полета за заменки със задни дати. При разследването обвинителите установиха повече от 70 запазени празни полета в компютърната деловодна система.

След като Цветанов и Юруков бъдат разпитани, от държавното обвинение ще им бъде поискана мярка за неотклонение "подписка". Според разследващите разликите между ведомствените оценки и пазарните цени на горите и земите стигали десетки пъти.

Ако съдът признае бившият земеделски министър и Юруков за виновни, и двамата ги чакат до 10 години затвор. Експерти все още не са приключили с уточняването на точната сума, с която бюджетът е бил ощетен. Вероятно обаче се касае за стотици заменки и изваждане на земеделски земи от министерството, продавани на занижени цени. 

Разследващите намерили нередности и в процедурите за обществените поръчки. Преди близо месец прокуратурата повдигна обвинение на Юруков за сключване на неизгодна сделка с имот край Созопол, с която е ощетил държавата с няколко милиона лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини