Ердоган съобщи, че Турция ще получи заеми в размер на 3,2 млрд. долара за чиста енергия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е подписала меморандум за разбирателство, съгласно който ще получи заеми в размер на 3,2 милиарда долара, които да й помогнат да изпълни целите си за чиста енергия, заложени в Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс.

Източници, запознати с плана, заявиха по-рано този месец, че Турция ще получи заемите съгласно планирана сделка, финансирана от Световната банка, Франция и Германия.

"Поставихме подписи предходните дни за меморандума за разбирателство, който ще осигури на нашата страна 3,157 милиарда долара от зеления фонд за климата, за което преговаряме от известно време", каза Ердоган в реч пред депутатите от неговата партия в парламента.

Турският парламент ратифицира на 6 октомври Парижкото споразумение за климата, което страната подписа още през април 2016 г. Страната не го бе ратифицирала по-рано с аргумент, че не бива да бъде считана за развита страна и не бива да има същите отговорности и задължения за намаляване на парниковите емисии, каквито имат индустриализираните държави. Депутатите одобриха и резолюция, в която се изтъква, че Турция ратифицира споразумението в качеството си на развиваща се страна и ще го прилага, стига то да не "навреди на нейното право на икономическо и социално развитие".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини