BMW Vision EfficientDynamics: Екоспортист

След серия от тийзъри и видеоклипове BMW представи официално новият екомобил Vision EfficientDynamics. Премиерата му пред публика ще бъде на автомобилния салон във Франкфурт.

Четириместният прототип е плъгин хибрид с трицилиндров дизелов двигател с принудително пълнене (1,5 литра със 163 к. с.) и два електромотора, които задвижват отделно предната и задната ос. Общата им мощност е 356 к. с., а максимален въртящ момент – 800 Nm, като по данни на производителя ускорението от 0 до 100 км/ч трябва да бъде възможно при налични 4,8 секунди. Средният разход на гориво възлиза на 3,76 литра за 100 км пробег при CO2 емисии от 99 г/км, въпреки че максималната скорост е 250 км/ч и то ограничена по електронен път.

98 литиево-полимерни батерии, всяка една от тях с капацитет от 30 Ah и напрежение 3,7 волта, общо осигуряват напрежение от 364 волта и 10,8 кВт/ч количество отделяна енергия. Батерията на Vision EfficientDynamics може да се разрежда до цели 80%, което е върхово постижение що се касае до хибридните технологии, което означава, че 8,6 кВт/ч отиват изцяло за задвижването на автомобила. Литиево-полимерната технология има и друг плюс – работният режим на батериите не изисква активно охлаждане.

Зареждането се осъществява директно от стандартната електрическа мрежа (220 В и 16 A), като за пълния заряд са нужни два часа и половина. Ако разполагате с трифазен ток и напрежение от 380 В, този период се скъсява на 44 минути. С един пълен заряд на батерията BMW Vision EfficientDynamics може да измине 50 км, без да включва двигателя с вътрешно горене, като това е възможно благодарение на системата за регенериране на спирачната енергия и оптимизираната аеродинамика. Коефициентът на челно съпротивление е сведен до 0.22.

Интериорът също трябва да демонстрира най-новите тенденции в автомобилостроенето, на които ще бъде базирана серийната продукция на BMW. Триизмерният дисплей на контролното табло, вратите и покрива, направени от поликарбонат, който потъмнява при слънчева светлина, изработените от кевлар седалки и още множество иновативни концепции правят впечатление в концептуалния модел. Екстериорът също е твърде екстравагантен, като отличителните белези на модела са „крилатите“ врати, LED светлините и уголемените „бъбреци“, осветени в синьо. Нестандартната задна част също допринася за футуристичния облик на автомобила, получил 21-цолови колела с гуми 195/55.

Прототипът BMW Vision EfficientDynamics ще бъде представен на автомобилния салон във Франкфурт заедно със серийните версии на хирбидната седма серия и на X6.

Източник: ams.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини