Мониторинговата група на ЕП: В България има прекалена безнаказаност за корупцията, проблем е и свободата на медиите

Делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната, даде пресконференция за медиите.

"Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата.

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалено много безнаказаност за корупцията. Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност.

Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд от "Обнови Европа", която е и председател на Мониторинговата група.

Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем - малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство за закрила на жените, добави София ин 'т Велд.

Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и нашето внимание ще бъде насочено натам, допълни още тя.

Важно е да предадем послание към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви подкрепя, каза ръководителят на делегацията. Тя подчерта, че това не е еднократно посещение, а дългосрочен ангажимент.

На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин 'т Велд заяви, че групата е била географски и политически балансирана.

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ve
    Venom
    3 -2
    18:30, 24 сеп 2021
    Видяхме я колко я свърши хубавото Ленче като депутат от Хасково! Занимаваше се с оградата на границата. Сега ще свърши същото, но на приказки. Това всичкото е доброжелателни действия и нищо повече!
    Между другото гледах я преди малко при Цветанка Ризова как плюе по БСП, че не били застанали зад Румен Радев. И която и да е партия няма да застане зад Радев, защото мунчо се превърна за 5 години управление в един Франкенщаин и си създаде партия с парите на няколко олигарси начело с Прокопиев!
    Според Ленчето нямало свобода на медиите. А тези на кръга капитал и медиите на Бабикян се късат да хвалят Киро Канадеца и меката китка с поглед на мишка. Няма скоро да се оправим а ни очаква още по-тежки дни.
    • Ви
      Вива
      2 -4
      22:33, 24 сеп 2021
      Venom , да живее Бойко Борисов най честният и достоен из между всичките ,създал неговата
      си партия с личните си средства.
      Да живее плюнката Плевнелиев , Да живее слушалката Цветанов , Да живее Пеевски , да живее Гешев и т . н и т. н .
      Толкова леки бяха дните при тях , и толкова лесно се дишаше и работеше , че наистина както казва Venom , ни чакат тежки дни !
      Дръжте се братя и да се борим до последно за да ги върнем отново на власт.
    • Ve
      Venom
      1 -2
      23:24, 24 сеп 2021
      Ще върнат в що годе нормален живот държавата коалиции, които мислят първо за гражданите а след това за джоба си. И партии като Герб, Бсп и Дпс могат да си стиснат ръката и да направят нещо по-добро, нещо което да дръпне икономика и излизане от кризата, защото имат възможности и ресурси. А тези Канадци, Мишоци, Дай България, Мая и отровното трио са еднодневки родени от временното народно недоволство и финансирано от черепа . Сега има нови играчи създадени от Прокопиев, Златев и братята боклучи и налагат и ръководят своите искания върху безмозъчния Радев , та парите им в момента люлеят държавата.
  • 2
    Мн
    Мнение
    2 -1
    07:47, 25 сеп 2021
    Оле , пък Борисов такъв мозък има , че нема и накъде.
    Стига му толкова , колкото да краде и мачка противниците си , изрод , разбойник , разбил съдбите на хиляди хора - сега излива от крадените милиарди ,тука , там за да може всячески да пречи на който и да е той , защото не е той - вечният да бъде все първи .
    Да пукне дано - амин !
    А ти Веном , си повтаряш едно и също .
Последни новини