Ученици от Първомай прекараха четири незабравими часа в Етъра

Изображение 1 от 6

    60 седмокласници от трите паралелки на СУ "Проф.д-р Асен Златаров" - Първомай, заедно със своите класни ръководители, учител от ЦОУД, Стоянка Кръстева - представител на ръководството и Петя Тенева - учител по география и икономика, посетиха етнографски музей на открито Етър, като реализираха учебни часове по география и икономика, музика и физическо.

    За живота на българите през Възраждането, за традиционните празници и обичаи, народни носии и накити им разказаха двама от екскурзоводите. Вниманието на учениците привлякоха водениците, които служат за плетене, тъкане, мелене. Наред с тъканите черги децата наблюдаваха и изработване на грънчарски изделия, точила и други занаятчийски изделия.

    В паузата след обучението и преди участието на учениците в третата тема - "Игрите на баба", учениците имаха възможност да опитат и от вкусните въртеница на пещ, симидче, баничка, захарно петле, локум с шоколад, етърски целувки и още много сладки традиционни специалитети. Така добре похапнали и събрали сили, учениците пресъздадоха игри от миналото.

    Скачане с тъкани чували, подреждане на зеленчуци в пазарски кошници бяха малка част от уменията, които показаха учениците. В другата игра подреждаха в правилен ред разбъркани пословици и поговорки. В игрите учениците проявиха проявили бързина, сръчност, точност и работа в екип. Накрая се оказа, че всички отбори се справиха повече от добре. Е, не мина и без ожулени колене,  но пък емоцията от приключението, беше по-силна. 

    Екскурзията бе организирана и финансирана по Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, 2021, Модул “Културните институции като образователна среда”. Ръководител на проекта е Павлина Георгиева. 

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини