Две бебета алигатори албиноси се излюпиха в артакцион във Флорида

Две бебета алигатори албиноси са се излюпили в атракцион за диви животни във Флорида.

Редките влечуги са се излюпили това лято във Wildlife Florida в Кенансвил, Флорида. Те са бебетата на 27-годишната Снежинка и 16-годишния Виелица, двойка алигатори-албиноси, които зоопаркът и сафари паркът закупили през 2017 г. Това е второто люпило на Снежинка и Виелица.

Албинизмът е състояние, белязано от липса на пигментация в кожата, очите, ноктите и (поне при бозайниците) косата. Вероятно в света има само около 200 алигатори албиноси, според Sun-Sentinel от Южна Флорида. Не само, че розово-бялата им кожа ги предразполага към опасни слънчеви изгаряния, но липсата на камуфлаж е истински недостатък.

"Те са като бонбони", казва Джо Василевски, биолог по дивата природа и член на групата специалисти по крокодили в Международния съюз за опазване на природата (IUCN). С други думи, те са много видими и вкусни за хищници, вариращи от птици до възрастни алигатори.

Малките албиноси са от две от 18-те яйца на майка им Снежинка. Яйцата били поставени в инкубатор за около 60 дни, за да се поддържат на стабилна температура и да се увеличат шансовете им за оцеляване. Генетичните мутации, които причиняват албинизъм, обикновено правят животните по-малко издръжливи като цяло, каза Василевски пред LIve Science.

Новите бебета са част от десетилетия история на алигаторите албиноси в атракции във Флорида, Луизиана и други ферми за алигатори. Те някога са били застрашени, но опазването и управлението са увеличили броя им до високи нива - 1,2 милиона само във Флорида. Поради тази причина сега много щати издават разрешителни за лов на алигатори и събиране на яйца от дивата природа. Това поддържа броя на популациите на алигатори устойчив в рамките на наличното местообитание, казва Василевски. Като част от тази програма, на някои лицензирани организации и лица е разрешено да събират, купуват и размножават алигатори.

Семейната линия на новите бебета произхожда от Луизиана, където лицензиран събирач на яйца намерил гнездо с няколко бебета албиноси през 90-те години. Зоопарк във Флорида е купил правата за събиране от гнездото през следващите години (алигаторите гнездят в една и съща област година след година). Wildlife Florida е закупила Снежинка и Виелица от фермата за алигатори на Свети Августин.

Няма реално предимство за опазването на вида от притежаването или отглеждането на албиноси или други алигатори с необичайно оцветяване, казва Василевски, но те са туристическа атракция.

"Това са нещо като дизайнерски алигатори, можете да си купите обикновен алигатор, ако имате лиценз, за ​​50 долара или можете да си купите албинос за 15 000 долара“, каза той.

"Заради кожата си, албиносите изгарят много лесно на слънце. И не знаят, че са албиноси", обяснява специалист пред Sun-Sentinel. "Така че, те ще седят на слънце по цял ден и ще изгорят и ще се самоубият на практика."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини