Предстои приемане на наредба, регулираща отглеждането на селскостопански животни

Предстои приемането на Наредба за определяне на обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Първомай. Проектът е публикуван през месец юни на страницата на Общински съвет на сайта на Община Първомай. Сега предстои той да бъде внесен за разглеждане на предстоящата редовна сесия на Общински Съвет – Първомай.

Проектът предвижда общината да бъде разделена на 5 зони. Първата зона е на имоти, които имат обща граница с обществени сгради и институции като читалища, училища, детски градини, болнични заведения и др. В тази зона е забранено съществуването на животновъдни обекти.

В зона II и III влизат имоти, най-общо казано, които са в рамките на града, те са жилищни, но при определени условия е допустимо отглеждането на животни за лични нужди.

Изброени за отглеждане в зона II са: 1 преживно животно и приплодните му, 5 дребни преживни животни, 2 прасета за угояване, 1 еднокопитно с приплодните му, 5 възрастни зайци и приплодните им, но не повече от 50 броя, 10 възрастни птици, 25 бройлера.

За зона III са разрешени: 2 преживни животни и приплодните му, 10 дребни преживни животни, 3 прасета за угояване,2  еднокопитни с приплодните му, 10 възрастни зайци и приплодните им, но не повече от 100 броя, 50 възрастни птици, 100 бройлера.

Отглеждането на животни в зони 2 и 3 става по определен ред, който включва и съгласие на съседите. Това са така наречените стопанства "заден двор".

Зона IV обхваща кв. Любеново, кв. Дебър и селата от общината. Сoбствениците на животновъдни обекти трябва да ги регистрират до 6 месеца след влизането на наредбата в действие. Според Наредбата всеки обект трябва да отговаря на определени санитарно-хигиенни норми

Зона V обхваща териториите на стопанските дворове и извън регулациите на населените места и имоти в землищата на община Първомай. Там няма ограничения за отглеждането на селскостопански животни.

Наредбата ще бъде гласувана на предстоящата сесия на ОбС, Първомай на 26 август. Ако към нея няма забележки, две седмица по-късно ще влезе в сила.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини