РИОСВ-Пловдив обявява литературен конкурс за малки и големи

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обявява конкурс за литературна творба на тема „Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“. Конкурсът е част от кампания „Европейска седмица на мобилността“, която се отбелязва в периода 16 – 22 септември и се провежда за трета поредна година. Темата на кампанията за 2021 година е „Безопасност и здраве чрез устойчива мобилност“ и се провежда под мотото „Движи се устойчиво, остани здрав!“. Тя е обвързана с подкрепата на местни инициативи и усилия от всички граждани и организации европейските градове да се превърнат в по-добро място за живот като станат по-безопасни, по-екологични и по-достъпни.

Кампанията се провежда вече две десетилетия – в началото на века покупката на билети за влак онлайн беше нова концепция, а смартфоните и мобилния интернет съществуваха само в най-смелите ни мечти. Двадесет години по-късно можем да пътуваме като плащаме само с щракване на бутон през приложение за смартфон, да използваме разнообразни решения за мобилност като да се качим на е-скутер, докато слушаме музика на безжичните си слушалки, използвайки стрийминг услуги. Но въпреки, че технологията е променила живота на всички ни, предизвикателствата на градската мобилност – справянето с шума и със замърсяването на въздуха, осигуряването на безопасност при придвижването, постигане на устойчивост - остават същите. Дали ако променим модела си на поведение по отношение на придвижването и транспорта в градска среда, ако слезем от автомобилите си, ако прекарваме повече време, разхождайки се с приятели няма да бъдем по-спокойни, по-здрави и по-щастливи?

РИОСВ - Пловдив Ви приканва да дадете воля на твореца в себе си и да споделите лична история, въображаема ситуация или свои размисли и чувства, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2021.

В конкурса могат да участват хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда  Съдържанието на творбата трябва да отговаря на темата на конкурса и да е обвързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2021, да бъде написана увлекателно, да бъде оригинална, да е написана грамотно, да е добре структурирана и аргументирана. Това са и критериите, по които ще се извършва оценяването. Няма ограничения за жанровия избор – произведението може да е разказ, приказка, басня, стихотворение или друг жанр.

Всеки участник може да се представи с една или повече творби, изпратени на електронна поща riosv_pd_pr@abv.bg и следните документи:

1. Вашите литературни произведения на тема „Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“;

2. Попълнена декларация за авторство, предоставяне на авторски права и ползване на лични данни.

Крайният срок за изпращане на творбата и попълнената декларация е 15 септември 2021 година.

Спечелилите първо, второ и трето място в конкурса ще бъдат уведомени по електронна поща и по телефона, а информация за резултатите от конкурса и най-добрите творби ще бъде публикувана в сайта на РИОСВ-Пловдив на 21 септември 2021 година.

Тримата финалисти ще получат тематични предметни награди и грамоти. Всички участници ще получат възможността да посетят РИОСВ - Пловдив и да участват в бъдещи организирани от институцията събития.

Награждаването на победителите ще бъде проведено присъствено или наградите ще се изпратят по пощата в зависимост от актуалната здравна обстановка в страната.

За контакт: Милослава Михайлова E-mail: riosv_pd_pr@abv.bg Тел. 032 627 466, вътр. 3

Моб. 088 23 88 720

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини