Най-накрая депутатите (пре)гласуваха по казуса "Пламен Николов"

Изображение 1 от 2

    На ръба на конституционна криза, парламентът събра все пак кворум и прегласува решението за оттеглянето на предложения от ИТН министър-председател Пламен Николов. 

    Това стана, след като ГЕРБ се върнаха в пленарна зала и гласуваха против. Преди това бе извършена поименна проверка на кворума в пленарна зала. Липсата на кворум провали предишното гласуване по казуса тази сутрин и доведе до свикване на председателски съвет на НС. Гласуването бе бойкотирано от ИТН и ГЕРБ, които напуснаха залата. Стигна се до прегласуване, тъй като конституционната процедура не може да продължи без прието решение на НС. 

    Така със 166 присъстващи и 105 гласа за, парламентът приключи казуса "Пламен Николов" без мандатоносителя ИТН, който внесе предложението си за кабинет миналия петък и се отказа от него след дни.

    С това процедурата по първия мандат за съставяне на редовно правителство можа да приключи като неуспешен. Предстои президентът да връчи втория мандат на ГЕРБ. Те вече заявиха, че ще предложат за министър председател Даниел Митов и веднага ще върнат мандата. Третият мандат се връчва от президента на политическа сила по негова преценка. БСП заявиха, че биха приели третия мандат и са готови да предложат правителство.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      ×
      ×
      10 -1
      11:45, 12 авг 2021
      Пълен провал на насраните чалгаджии.

    Още новини

    Последни новини