Иконата "Златна ябълка" събра стотици миряни в Първомай

Изображение 1 от 3

    Чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“ донесе митрополита на Пловдивската епархия Негово високопреосвещенство митрополит Николай. Иконата беше посрещната от свещениците отец Георги и отец Станимир,  кмета на общината Николай Митков, председателя на Общинския съвет Христо Вълчев, секретаря на общината Ана Николова, зам.-кметът Радослава Ставрева и десетки, дори стотици вярващи. На входа на църковния двор на храм „Св. Георги“ гостите бяха посрещнати по стара традиция с хляб и мед от облечени в носии жени.

    Църквата се оказа тясна за миряните, дошли да присъстват на службата. Пловдивският  митрополит Николай възглави вечерното богослужение с Молебен канон към Пресвета Богородица. В прославата на Божията Майка взеха участие и Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, протосингел на Пловдивска епархия свещеноиконом Тодор Хаджиев, архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев, енорийските свещеници, свещеници от епархията и други духовни лица. Високопреосвещеният митрополит заедно с духовниците и митрополитския хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев изпълниха антифонно песнопенията от Молебния канон.

    Богомолците се събраха пред чудотворния образ на света Богородица и се помолиха: „Пресвета Богородице, спаси ни!“ с надежда за благодат и здраве.

    Негово преосвещенство митрополит Николай се обърна към вярващите с вдъхновено слово за величието на Света Богородица.А накрая благодари лично на кмета Митков и председателя на ОбС Христо Вълчев за посрещането и пожела винаги заедно местната църква и местната власт да водят народа.

    Чудотворната иконата носи името си „Златна ябълка“ заради изобразените на нея златна ябълка и колан. Пази се в храма в село Горни Воден, Асеновградска епархия и е датирана около 17 век. Често тя гостува в различни градове в страната, а вярващите я обкичват с ябълки. В Първомай тя гостува по време на Богородичните пости, дни преди големия християнски празник Успение на Св. Богородица.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини