Български икони възхитиха Париж

При небивал успех приключва изложбата "Съкровища на българските икони", експонирана в църковния храм-музей "Ла Сент-Шапел" на замъка Венсен в Париж – 85 000 посетители са оценили досега шедьоврите на нашето иконографско изкуство, като се очаква до закриването на 31 август броят им да достигне 100 000. Експозицията вече е поканена да гостува в известната зала "Аудиториум Рение III" в Монако и в Пражката национална галерия в Чехия.

Организатори на изложбата, която се откри на 11 май 2009 г., са Министерството на културата на Р България и Министерството на културата и на комуникацията на Р Франция.

Изложбата "Съкровища на българските икони" е широко рекламирана в Париж. Рекламни пана с размери 3 на 6 м са поставени в големите станции на парижкото метро. Постери на автобусния транспорт също представят експозицията с уникалните български икони. На страниците за култура на вестник "Монд" преди броени дни бе публикувана статия за изложбата "Съкровища на българските икони". Изданието определя изложбата като "изключителна", представя изложените експонати и подчертава спецификата на българската християнска култура в сравнение с византийската. 

Вестниците "Ла кроа" и "Либерасион" също публикуваха информация за изложбата "Българските икони", подчертавайки, че тя е представена в реставрираната Сент Шапел във Венсен, която също заслужава да бъде посетена и напомнят, че събитието продължава до 31 август т. г.

Изложбата с българските икони в храм-музея "Ла Сент-Шапел" на замъка Венсен в Париж е организирана от Министерството на културата на Република България със съдействието на Националната художествена галерия (НХГ), Културната служба на българското посолство в Париж и Светия синод на Българската православна църква. Организатори на изложбата от френска страна са Министерството на културата и на комуникацията, Центърът за национални паметници, със съдействието на Френския институт в София. Автори на каталога на изложбата са проф. Аксиния Джурова, Георги Геров, главен уредник в НХГ, и доц. Борис Данаилов. Изложбата е посветена на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция, проявата е под патронажа на президентите на двете страни Георги Първанов и Никола Саркози.

Архитектурата на църковния храм–музей "Ла Сент-Шапел" на парижкия замък Венсен се определя от специалистите като пламенна готика. След двегодишна реставрация той бе открит за посетители с представителната уникална изложба "Съкровища на българските икони". 

"Ла Сент-Шапел" е една от десетте църкви, създадени от династиите на Валоа и на Бурбоните до средата на ХVІ в. Днес съществуват само седем от тези паметници, сред които е и Ла Сент Шапел дьо Венсен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини