Седем партии в парламента, според проучване на социологическа агенция "НАСОКА"

В новия парламент ще влязат седем партии, сред които и "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ" - това показват резултатите от националното проучване на социологическа агенция "НАСОКА".

Настоящото изследване е проведено сред 1025 пълнолетни български граждани от цялата страна в периода 23 - 30 юни тази година. То е реализирано със собствени средства и е публикувано на сайта на агенция "НАСОКА" - https://www.nasoca.bg

Седмица преди края на предизборната кампания за 46-то Народно събрание 51.2 процента от интервюираните в националното проучване заявяват, че със сигурност ще гласуват на предсрочните избори на 11 юли тази година. 28.7 на сто декларират, че със сигурност няма да гласуват, 8.3 процента посочват, че се колебаят за кого да гласуват, а 11.8 на сто - че се колебаят дали да гласуват.

Към настоящия момент най-мобилизирани да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори са електоратите на ДПС и на ГЕРБ-СДС. 93 на сто от избирателите на ДПС и 92 процента от тези на ГЕРБ-СДС заявяват, че със сигурност ще дадат гласа си на 11 юли. Значително по-слаба е мобилизацията сред избирателите на т.нар. партии на протеста - малко над една трета (77 процента) от електората на "Изправи се! Мутри вън!" са сигурни, че ще упражнят правото си на вот. Сред избирателите на "Демократична България" този дял възлиза на 79 процента. 83 процента от електората на ИТН, 84 процента от избирателите на "Българските патриоти" и 90 процента от подкрепящите БСП заявяват, че със сигурност ще гласуват идната неделя.

Моментната снимка (към 1 юли) сред онези, които заявяват, че със сигурност ще гласуват, показва, че електоралната подкрепа за основните политически сили се разпределя по следния начин:

  • Коалицията ГЕРБ-СДС получава 21.4 процента от гласовете.
  • На минимално отстояние от 1% е партия "Има такъв народ" с 20.5 процента.
  • Трета е "БСП за България" с 15.8 процента.
  • Очертава се интрига и за четвъртото място, за което спорят "Демократична България" и ДПС. Двете формации са с много близки електорални дялове - "Демократична България" е с 11.3 процента, а ДПС - с 10.5 процента. Интригата допълнително се заплита от факта, че значима част от вота в чужбина (който няма как да бъде отчетен по социологически път) се насочва именно в полза на тези две политически сили.
  • Шеста е коалицията "Изправи се! Мутри вън!" с 5.3 процента.
  • "Българските патриоти" са с 4.4 процента.

Останалите политически сили към момента са без шансове за представителство в 46-то Народно събрание. Най-близо до 4-процентовата бариера са "Възраждане" с 2.3 процента и "Гражданска платформа Българско лято" с 2.1 процента. Останалите политически формации събират общо 6.4 процента.

Основната предизборна интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. Другата интрига със символно значение е кой ще завърши първи - ГЕРБ-СДС или ИТН, които са с много близки позиции към момента.

Настоящото изследване е проведено в периода 23 – 30 юни 2021 г. от социологическа агенция НАСОКА, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни български граждани от цялата страна. Използвана е квотна извадка, реализирана на няколко стъпки. Респондентите са разпределени пропорционално на размера на населените места в гнезда с приблизително равен обем. Населените места са типологизирани в четири категории: столица, областни центрове, други градове и села. След определянето на населените места и броя на гнездата в тях, вътре във всяко гнездо се балансира полово-възрастовото разпределение съгласно текущите данни на НСИ. Извадката възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст.

Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано face-to-face интервю (PAPI) по домовете на анкетираните лица.

НАСОКА провежда своите национални проучвания на територията на България и в резултат на това данните не включват вота извън страната. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини