Експлоатират непълнолетни в Кърджалийско,установени са 6 случая от Инспекцията по труда

От 01.06.2021г. до 23.06.2021г. Дирекция „Инспекция по труда“ Кърджали е извършила  85 броя проверки заложени в плана на дирекцията в 76 предприятияна територията на областта, при които са установени 366 бр. нарушения, както следва:

233бр. по трудови правоотношения;
133 бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

За отстраняване на констатираните нарушения с цел предотвратяване на вредните последици от тях са дадени 357 бр. задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове на изпълнение. Съставени и връчени са 13 Акта за установяване на административни нарушения

Установени са 8 лица да полагат труд без сключен трудов договор, като за всеки от тези случаи на работодателите се търси административно наказателна отговорност. Констатирани са 6 лица, ненавършили 18 години, да работят без разрешение от Инспекцията по труда.

В тази връзка искаме да напомним, че през летния сезон работодателите активизираха търсенето на непълнолетни лица за работа, като издадените разрешения от ДИТ със седалище Кърджали от началото на годината са 50бр., а само за месец юни са 20бр.

Процедурата по издаването им е максимално облекчена. При коректно подадени документи е създадена организация разрешение от Инспекцията по труда да бъде издадено  в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е седемдневен.

Исканията могат да се подават и получават по електронен път, на място в дирекцията, по пощата  или чрез лицензиран пощенски оператор.

От работодателите се изискват документи, които са задължителни за всяко работно място, независимо дали на него ще се наемат непълнолетни или пълнолетни лица. Разликата е, че при наемане на лица под 18 години те се представят предварително в Инспекцията. 

Необходимите документиза издаване на разрешение за работа на лица ненавършили 18 години са:

Искане за даване на разрешение за приемане на работа на непълнолетни лица (по образец)
Описание на вида работа, която ще извършва лицето, ненавършило 18 години (длъжностна характеристика);
Резултати от оценката на риска, на който може да бъде изложено лицето, ненавършило 18 години (карта на оценка на риска/списък на идентифицираните рискове на работното място ведно с протоколи от извършени измервания на факторите на работната среда);
Осигурени мерки за защита на здравето и безопасността на лицето,
Медицинско заключение за годност на непълнолетното лицето да извършва работата, за която кандидатства, от службата по трудова медицина на работодателя;
Разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години (за лица до 15 години следва да бъде представен индивидуален дневен режим на учение и допълнителни занимания)

Подаване Чрез  Е-ПОРТАЛ на ИА ГИТ  - Искането за издаване на разрешение се попълва в електронна форма в Е-ПОРТАЛА на Агенцията и към него се прикачват в електронна форма придружаващите документи. Искането се подписва с квалифициран електронен подпис на работодателя или на упълномощено лице и се подава електронно. Когато искането се подава с квалифициран електронен подпис на упълномощено от работодателя лице, към документите се представя и пълномощното на упълномощеното лице. При подаване на електронната преписка в Е-ПОРТАЛ системата генерира автоматично съобщение за потвърждаване на получаването, съдържащо входящ номер на преписката и код за достъп, чрез който заявителя може да следи развитието на електронната преписка.

Подаване На място в ДИТна територията на която се намира работното място на което ще работи непълнолетното лице –се подава искане от работодателя на хартиен носител ведно с придружаващите документи. Искането се регистрира и на заявителя се предоставя информацията за входящия номер и датата на регистрация. В рамките на 2 дни разрешението или отказа е готов и може да се получи от заявителя на място в центъра за административно обслужване, по пощата на посочен адрес или по куриер.

Подаване По пощата или чрез лицензиран пощенски оператор

 Подписано от работодателя на хартиен носител искане и придружаващите документи се изпращат до съответната Дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ), отговаряща за съответната област на Република България, на територията на която се намира работното място на което ще работи непълнолетното лице, чрез пощенска услуга на пощите или на лицензиран пощенски оператор.

Услугата е безплатна.

Най-често непълнолетни лица се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

При всяка проверка инспекторите по труда упражняват контрол и върху наемането на лица, ненавършили 18 г. Работните места, на които се наемат те, се проверяват на място, за да се установи, че условията на труд не създават риск за тяхното здраве. Непълнолетните не могат да полагат тежък физически труд, нощен и извънреден труд, да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти.

Работният ден за тях е 7-часов, за което те следва да получават минимум минималната работна заплата за страната. Те имат право на удължен платен годишен отпуск от 26 дни.

Издаденото  разрешение заработа на непълнолетно лице е:

до прекратяване на трудовия договор, за сключване на който е издадено разрешението;
до навършване на 18-годишна възраст на работника/служителя;
до отнемане на разрешението от контролния орган.

Засилен остава контрола в сектор „Строителство“, поради установения през годините висок риск, както по отношение на безопасността на труда, така и по използването на недеклариран труд.

Отначалото на месец юни 2021г. се засили и контрола в селското стопанств, а  основен акцент при проверките е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, тъй като селското стопанство е един от рисковите сектори по отношение използването на недеклариран труд.

Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани и тютюнопроизводители, че следва да наемат работна ръка по силата на трудов договор, като могат да използват всеки от регламентираните в Кодекса на труда видове договори.

Наемането на работницинаеднодневни договори е една от възможностите. Разработеният от ИА ГИТ софтуер за предоставяне на образци на еднодневни трудови договори е създаден с цел максимално облекчаване на администрирането на този вид договори.

Образците могат да се заявяват, както на място в дирекцията, така и директно в системата. Системата разполага и с калкулатор, който изчислява автоматично размера на дължимия данък и осигурителни вноски за сметка на наетото лице, както и чистата сума, коятото следва да получи.

От началото на годината, освен регистрираните земеделски стопани, и регистрираните тютюнопроизводители могат да наемат работници по силата на еднодневните трудови договори.

При направените24 бр. проверки, са установени  лица без трудови договори, за които предстои да бъдат съставени АУАН. Предоставените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за периода са общо 399 бр., заявени от  30 земеделски стопани основно за отглеждане на ягоди, череши и полски червен пипер.

Елица Момчилова

И.Д Директор на Дирекция „Инспекция по труда“

със седалище Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини