Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев. 

В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много кратък времеви отрязък, то резултатите от серологичен тест за антитела дават информация „ако не за няколко месеца, то поне за няколко седмици напред“, защото ако са високи, антителата няма да изчезнат.

„Затова е нелогично, че не се намери механизъм да бъдат включени и те в сертификата, но категорично Комисията (Европейската комисия - бел. ред.) отказа.“

Андрей Ковачев отбеляза, че позицията на комисаря по здравеопазването се основава на научни анализи, че засега е много рано да се включват резултатите от тестовете за антитела.

Европейското удостоверение за преболедували, изследвани и ваксинирани, което ще се прилага от 1 юли, е критикувано заради ограниченията, които съдържа. Основните критики се отнасят към правата на безсимптомно прекаралите инфекцията и на преболедувалите, които не са си направили PCR тест, а са се тествали с бърз антигенен тест.

„Европейският парламент настояваше на всеки етап от преговорите да се включат и серологичните тестове за антитела, защото смятаме, че те са показателят за съществуване на защита в тялото срещу коронавирус. За момента ЕК трябва да даде доклад на Парламента след 4 месеца – какво се случва със серологичните тестове“, уточни Андрей Ковачев.

Според евродепутата всяка страна обаче може да използва на своята територия и други възможности. 

„Ако България желае, може да признава и тестове за антитела.“

Относно обявеното допълнително разхлабване на мерките у нас от идната седмица и решението за отпадане на маските на места на закрито за ваксинирани Ковачев коментира:

„За мен на първо четене е странно. В други държави не съм чувал за такова нещо. Това е един вид дискриминация. Не знам дали води до нещо, особено ако се задълбочим в научния дебат, където няма достатъчно данни дали не само са защитени с антитела, но и достатъчно защитени да не предават вируса тези, които са ваксинирани.“

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини