"Говорим си с Господ". Разследване показва как се урежда освобождаване от специализирания съд

Кой, как и срещу колко урежда развитие на дела и освобождаване от арест в специализирания съд. Част от тези въпроси намират отговори в разследване на "Антикорупционния фонд" - "Списък за бързо реагиране: Историята на Веселин Денков", чийто първи епизод беше излъчен в петък сутринта (11 юни).

В него се показват записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато мъжът й е бил в ареста след задържането му през септември 2020 година. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат Денков. Посредниците отказват подробности как това ще стане, казват, че си говорят само с Господ, обясняват й, че тя няма нужда да знае, а за нея е важно, че ще има резултат. Обсъжданата сума е не по-малко от 100 000 евро, а срокът около месец. 

Денков прекара в ареста над девет месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване, а миналия петък (4 юни) беше освободен от Апелативния специализиран съд под домашен арест. Това се случи часове, след като "Антикорупционния фонд" излъчи трейлър за разследването си. Автор е журналистът Николай Стайков, а записите по информация на фонда са направени през април 2021 г. 

"В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система," коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към "Антикорупционния фонд", цитиран в прессъобщението на организацията и представен като консултант на разследването.

"Идеята на срещата ми с тези хора не беше договоряването на сума, за да бъде освободен човек, а да покажем как работи тази система и защо това не бива да се случва на никой друг. Надявам се да дадем кураж на рекетираните и изнудвани по този начин да видят, че това трябва да спре. Корупцията не е едностранен акт, необходими са две страни и ако едната страна отказва да го прави, няма как да се случи", коментира пред АКФ Ивайла Бакалова, която е популярна като "Мис България-Вселена 2001".

Какво показва разследването

Видеото, излъчено от АКФ показва тайно записани срещи на Бакалова с посредници, които да й помогнат за освобождаването на приятеля й Денков. Едната е с посредничеството на друг обвиняеми с текущо дело в специализирания съд, който неотдавна е бил освободен под домашен арест. Неговото име е запазено в анонимност.

Единият от хората в записа е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София.

Другият е Мартин Божанков, който свързва Бакалова с Писков. Той е известен по представянето на АКФ като "Нотариуса", а в интервю пред фонда се представя като консултант на много физически и юридически лица по всякакви въпроси от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.

"Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се"

Според това, което се чува от записа, Писков се среща с Бакалова и от разговора се разбира, че за да пуснат от ареста Денков ще трябва да плати 100 хиляди евро. Срещата е в дома на освободения вече под домашен арест друг обвиняем.

- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че... За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- Няма смисъл тогава да говорим?
- 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.
- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. ....
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

Писков обяснява, че няма нужда Бакалова да обжалва определението на първоинстанционния съд, защото в Апелативния специализиран съд "са извъртяни всички състави, никой не го е пуснал и няма да го пуснат."

Делото срещу Веселин Денков и още 9 души (сред които Ивайло и Александър Георгиеви, известни като Големия и Малкия Пиф) е за организирана престъпна група за рекет и изнудване. По него има внесен обвинителен акт, но съдът все още не е започнал разглеждането му по същество. Денков е арестуван при завръщането му в България през септември, като той твърди, че е знаел че срещу него се готви обвининие и се прибира. В интервю за "Евродикоф" той заяви, че не е искал да плати предлаганите му възможности за освобождаване от ареста, за да не става част от схемата.

Пред "Антикорупционния фонд" адвокат Писков казва, че това е неговата тактика да отклонява предложения: "просто тактично, за да ги откажа, да не ги обидя казвам баслословни хонорари от реда на стотици хиляди, за да не ги обидя". Но това се разминава с друга част от разговора на Писков в Бакалова, в която той казва, че "вратата не е затворена. Може да си мислиш и по-нататък да ме потърсиш. Няма никакви проблеми."

"Този съд е държавата. Утре и на посланика ще му направят дело"

Срещата с Писков е по поръчка на представен като колега на Писков - Мартин, който също е записан. Той е запознат в детайли с казуса на Денков и знае какво се е случило на последното преди разговора заседание. Той казва пред Бакалова:

"Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре....", казва Мартин.

Бакалова иска от него бърза среща и уточнява, че са се обърнали към посолствата. "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него", казва още Мартин.

Според Писков, "колегата Мартин е консултант, занимава се с консултация, намира клиенти. Той не е адвокат, не е нотариус, управлява дружества". От антикорупционния фонд обясняват, че "публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

"Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук", това е единственият коментар на Божанов по темата.

Ивайла Бакалова: Помагала съм на Борислава Йовчева

Разследването завърша с обещанието за продължение. В трейлъра Ивайла Бакалова казва, че не е помагала на Васил Божков в Дубай - бизнесменът с 18 обвинения, който се намира в Обединените арабски емирства, но е помагал на Борислава Йовчева - манекенката, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари.

Ивайла Бакалова става популярна през 2001г., когато печели конкурса "Мис България - Вселена", организиран от "Мегаталант" на съпругата на убития по-късно президент на "Мултигруп" Илия Павлов - Дарина Павлова. Бакалова е близка със семейство Павлови, свидетелстват снимки и медийни публикации от този период. След конкурса тя става един от известните фотомодели и манекен. Има дъщеря от Румен Гайтаснски - Вълка. Според публикации от няколко години живее в Дубай и се занимава в бизнес с недижими имоти.

Приятелят й - задържаният, обвинен и освободен под домашен арест Веселин Денков е известен като собственик на ресторант "Воденицата" в Драгалевци". Той притежава и други заведения.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Az
    az
    7 0
    11:44, 11 юни 2021
    Срамна работа , работа , работа ...
    • Бъ
      Българина е проЗтак
      1 0
      13:00, 13 юни 2021
      Още вярва че тулупа е добро за България
  • 2
    11
    112-то
    3 -1
    09:05, 12 юни 2021
    Хасково .нет , ще пуснете ли видеото публикувано в "Афера" ,как президентският секретар по корупция ,в деня ,в който смениха цялото ръководство на митниците , получава голям плик в столично заведение ?
    Не ,няма никога да го пуснете .
    Иначе сме големи борци срещу корупцията ,а ?
    • 11
      11 не е 112-то, а
      2 -1
      14:47, 12 юни 2021
      тиквен-ски тъпан ! Говедо, Боклук, нещо друго за президента не искаш ли?!
    • Да
      Да ,искам
      1 0
      21:29, 12 юни 2021
      Искам и най-големите малоумници ,какъвто си ти ,да разберете на какъв жалък човек се възхищавате. Стотици хиляди от дебилите, които го избраха ,вече го псуват ,но за вас, най -празните глави трябва време .
    • ИД
      И двата тулупа
      0 0
      13:01, 13 юни 2021
      Се посочват от едно и също място. Факт.
  • 3
    Па
    Пак да питам
    1 0
    17:10, 13 юни 2021
    Кога вие,независимите журналисти от хасковската групичка ,ще покажете клипа с плика ,който получава най-близкия до президента ? Нали изобличава корупцията и я борите . Вече много други медии ,неЗависими като вас ,го направиха.
    Знам ,няма да видим и кадър ,няма да прочетем и дума .
    Това ,ако беше се случило с някой от министрите или секретар на Борисов ,щяхте денонощно да показвате ,пишете ,анализиране и осъждате .
    Наши хора не пипаме ,нали така?

Още новини

Последни новини