Командировъчно със задна дата - единствената следа от фурмите в Министерски съвет

Eдинствената документална следа в Министерския съвет от бартера на кабинета на Бойко Борисов с Обединените арабски емирства преди година, е командировъчното на икономическия министър по това време Емил Караниколов. То е издадено със задна дата - два дни след завръщането му в България. Това се разбира от отговори до "Дневник" от Министерския съвет, в които се съдържа копие от документа. Отговорите на пресслужбата гласят още, че други данни могат да бъдат открити в изпратеното тогава прессъобщение.

Месец след въвеждането на извънредното положение в страната миналата година два полета, платени от частни фирми и съпровождани от Караниколов, доведоха до доставката на известно количество маски, дезинфектанти и други консумативи и голямо количество фурми.

За цялата история в началото на пандемията се разбра една сутрин през април 2020 г. от думите на Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Тогава той се похвали, че България е получила 15 тона медицински консумативи дарение от ОАЕ. Малко по-късно разследване на сайта "Биволъ", потвърдено и с документи, показа, че по-голямата част от това количество са фурми. Те бяха обявени от министъра на икономиката Емил Караниколов (малко по-късно той подаде оставка по искане на тогавашния премиер Бойко Борисов, за да се опровергаят внушения за зависимостта му и тази на още двама министри от ДПС) за "питателна храна" и че са изпратени от "производители на фурми". В крайна сметка въпросните 15 тона се оказаха в БЧК, като конкретно за фурмите (около 12 тона) бе обявено, че ще бъдат раздадени на социално слабите.

Тогава Мутафчийски заяви, че фирмите "Градус" (собственост на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на Пеевски, който по това време е депутат в 44-ото Народно събрание) са платили за полетите, с които в България са доставени медицински консумативи.

Спешна командировка за обсъждане на борбата срещу глобалната пандемия

Заповедта за командироване на Емил Караниколов е издадена на 15 април на "основание чл. 5, ал. 1 и 2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина за обсъждане на глобалната пандемия в борбата с ковид-19 с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег и за осигуряване на превозването на подкрепа, осигурена от страна на българския бизнес под формата на хранителни стоки и реципрочно получаване на медицински средства за България".

Според документа Караниколов е командирован за два дни, считано от 12 април 2020 г., като пътуването е трябвало да се извърши със самолет по маршрута София - Абу Даби и обратно, а разходите за пътуването да се поемат от Министерството на икономиката.

Това се различава от версията, че двете фирми са платили за пътуването. "Свободна Европа" цитира служител на икономическото ведомство, според когото в министерството няма документи, свързани с това пътуване, защото полетът е бил "специален".

Практиката да се издават командировъчни със задна дата също е допустима. Подобен документ се издава "в случай на непредвидено спешно пътуване, което се реализира в почивен ден". В какво качество е изпратен командированият "се определя от изпращащата страна", твърдят от правителствената пресслужба, цитирани от "Свободна Европа".

Това означава, че, от една страна, Караниколов е бил в ОАЕ като частно лице. От друга, версията, че пътуването му е било по спешност, нещо, което той е посочил и в отчета за командировката, се различава с това, което той споделя през април миналата година.

Тогава той заявява, че "от две години работя по този проект - български храни да стъпят на техния пазар".

В отчета за командировката, представен от "Свободна Европа", няма и дума за някаква предварителна подготовка. Караниколов пише, че "използвахме възможността да осигурим превозването и предаването на подкрепа, осигурена от българския бизнес под формата на хранителни стоки" и реципрочно доставяне на "медицински предпазни средства". В отчета си Караниколов моли "по изключение" командироването му да бъде оформено със задна дата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини