13 °C

Градус: Губим 24 млн. от срив в акциите

Фирмата производител на птиче месо "Градус" излезе с официална позиция във връзка с изнесените в комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов твърдения от бизнесмена зърнепроизводител Светослав Илчовски. Компанията отрича всички обвинения и заявява, че ще предприеме действия, за да защити акционерите си.

"Неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24,36 млн. лв.", пише в позицията членът на Съвета на директорите на "Градус" АД Георги Бобев. По думите му фирмата е сред водещите на фондовата борса и от листването ѝ там през 2018 е донесла печалба, позволила разпределяне на дивидент на акционерите на стойност 40 439 045,86 лв.

На заседанието на комисията "Манолова" Светослав Илчовски говори за изкуствено надути акции на "Градус" в борсовата търговия. По думите му пенсионни дружества също са купували от кухите акции и така са ощетили бъдещите пенсионери. Илчовски обвини държавата и в липса на контрол в качеството на храните, в акции срещу неудобни вносители и производители, в завишени субсидии за "Градус" ("80 евро на кокошка"). Илчовски посочи още, че шефът на "Градус" Иван Ангелов (Иван Пилето) е човекът, наел "Мата Хари", която снима премиера Борисов в спалнята му и шкафчето му с кюлчета злато и пачки в евро.

Пълният текст на позицията на "Градус":

Уважаеми медии,

Във връзка с изнесените в публичното пространство твърдения, целящи да уронят авторитета на “Градус” АД, нанасяйки по този начин финансови вреди за акционерите на дружеството в особено големи размери, както и поставяйки под риск стабилността и доверието в българския капиталов пазар, бих искал да представя някои факти, които да внесат яснота по отношение на следните инсинуации:

1. Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:

„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – “Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус – 98“ АД.

Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.

За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране на устойчив оперативен модел и реален паричен поток.

В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.

2. Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:

Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД.

Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.

3. Относно твърдения за „завишени субсидии“;

Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация.

„Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.

Георги Бабев, независим член на Съвета на Директорите на “Градус” АД

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ру
    Румборак
    7 -8
    10:24, 10 май 2021
    Цялата държава губи от това вредно народно събрание! Дано следващото да е с по-добри муцуни!
  • 2
    Уж
    Ужас
    10 -1
    11:56, 10 май 2021
    Този големият началник на Пиле Градус никога не го бях виждал преди , и докато гледах телевизията и този зееше като шаран , се чудех какъв е този човек с визия на *******. И днес разбирам че това е бил на Бойко Борисов авера от Стара Загора с който източват еврофондовете.
  • 3
    Къ
    Къцето
    12 -3
    12:00, 10 май 2021
    Аз се накефих как някакъв отруден човек земеделец от Северозападна България, разкри схемите на пасмината от ГЕРБ. Тези престъпници вече искат всеки един бизнес на всеки един българин за тях, и ако не си плащаш ти пращат мутрите прокурори и следователи да ти зашиват престъпления с бели конци. Трябва голяма чистка в прокуратурата следствието и държавните институции. Трябва да се изчегъркат до край тези престъпници.
    • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Не
      Не
      8 -1
      17:13, 10 май 2021
      Къцето е за изчегъркване,а ти заблуден герберист,не виждащ по-далече от носа си ,какво се случва около нас ,повече от 10 години.
  • 4
    Az
    Az
    10 -1
    13:56, 10 май 2021
    По - интересното е че от изнесената информация, се вижда че основния акционер на дружеството това е всъщност пенсионния фонд , с други думи губим пак ние гражданите ...

Още новини

Последни новини