Ограничения за турските журналисти с нови правила за издаване на акредитации

Журналистите в Турция се опасяват от налагане на още ограничения върху работата им, тъй като правителството затегна правилата за издаване на акредитации, предаде ДПА.

Новите правила за издаване на акредитации бяха публикувани в турския Държавен вестник миналата седмица. Правителството обеща да предприема действия срещу "пропагандата в подкрепа на тероризма и насилието". Според новите мерки не трябва да се публикува съдържание, което би направило неефективна борбата срещу предотвратяването или разкриването на някакво престъпление.

Специална комисия ще следи за спазването на новите правила. Комисията ще може да анулира акредитациите на журналисти, ако е необходимо.

Според мен новите мерки може лесно да се прилагат при всякакъв вид критики, каза Сюлейман Ирван, професор по нови медии и журналистика в Истанбулския университет Юскюдар.

Журналистическият синдикат Басън-Иш критикува новите наредби, като посочи, че те са доказателство за това, че всички журналисти, които критикуват правителството, сега са нежелани.

Акредитациите за журналистите в Турция се издават от орган, който е подчинен на президента.

Правилата за издаване на акредитации бяха променени в Турция и през 2018 г. , в резултат на което много журналисти не могат да подновят прес-картите си, каза Ирван.

Според Ерол Йондероглу от Репортери без граници 1238 акредитации са били анулирани в Турция за последните две години.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини