Пребиха руска разследваща журналистка и адвокат в Чечения

Руската разследваща журналистка Елена Милашина от в. "Новая газета" и адвокатът Александър Немов, които вчера бяха пребити в Чечения, са преместени в болница в Москва, предаде Ройтерс. 

Алексей Венедиктов, бивш главен редактор на закритото радио "Ехото на Москва", съобщи в "Телеграм", че пострадалите руснаци вече са настанени в московска болница.

Въоръжени маскирани мъже пребиха руска журналистка и адвокат в Чечения, след като ги принудили да спрат с автомобила, с който са се движили, предаде Ройтерс. Двамата са със сериозни травми.

Елена Милашина, която работи за в. "Новая газета", пътувала от местното летище към чеченската столица Грозни заедно с Александър Немов. 

Те възнамерявали да присъстват на изслушване по дело срещу жена, която според тях е била несправедливо обвинена по политически причини. Двамата са настанени в болница в съседен регион, като се очаква да бъдат изпратени в Москва за по-нататъшно лечение. 

"Това беше класическо отвличане. Притиснаха нашия шофьор, изхвърлиха го от колата, натиснаха главите ни надолу, вързаха ръцете ми, накараха ме да коленича и насочиха огнестрелно оръжие към главата ми", разказала Милашина пред Мансур Солтаев, омбудсмана на Чечения, който я е посетил в болницата в Грозни, преди да бъде преместена в друго лечебно заведение.

Забранената в Русия правозащитна организация "Мемориал" заяви, че Милашина и Немов са били "ритани жестоко, включително и в лицата и заплашвани с убийство, до главите им са били допрени огнестрелни оръжия, а оборудването им - изпочупено". По време на побоя нападателите са казали: "Предупредени сте. Махайте се оттук и не пишете нищо". 

В. "Новая газета", чийто лиценз в Русия беше отнет миналата година, публикува снимка на Милашина от болничното легло. Лицето ѝ е покрито със зелена боя, с която е била залята от нападателите, главата ѝ е обръсната, а двете и ръце са превързани. 

Пресцентърът на Кремъл зави, че президентът Владимир Путин е бил информиран за "много сериозната атака", която трябва да бъде разследвана и да последват "енергични мерки". 

За момента няма коментар от страна на чеченския лидер Рамзан Кадиров, който е близък съюзник на Путин. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини