Нарастват опасенията, че задържаният беларуски журналист е изтезаван

Нараснаха опасенията, че беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, който беше задържан в Минск след принудително отклоняване на самолета му, е бил подложен на изтезания, докато е в ареста, информира ДПА.

Наталия Протасевич, майката на журналиста, заяви, че има очевидни доказателства, че синът ѝ е бил обект на насилие, визирайки кадри, публикувани в понеделник от следствения арест в Минск, където е задържан.

Той беше арестуван в неделя, след като беларуските власти алармираха екипажа на неговия полет на Ryanair от Атина за Вилнюс за бомба на борда и го насочиха да кацне на летище близо до Минск.

Президентът Александър Лукашенко също така нареди да се вдигне изтребител МиГ-29, който да придружава самолета според държавната агенция "Белта".

След това властите в Минск задържаха Протасевич и приятелката му, която също беше на борда.

"Не съм хирург, но е сигурно, че са му ударили носа и може да са го счупили", коментира майката на Протасевич за видеото, разпространено от властите.

Тя отбеляза още, че лявата буза на сина ѝ е подута и увиснала. "Дори под грима можете да видите жълтеникав оттенък - вероятно синини са били покрити с пудра", отбеляза тя.

Майката подчерта, че е видяла и белези на душене по врата на сина си: "От вида им, те са го душили, за да изтръгнат доказателства от него."

Във видеото 26-годишният Протасевич заяви, че отношението към него е било в съответствие със закона и призна, че е организирал безредици.

Синът ѝ е бил принуден да направи изявлението, настоя Протасевич: "Той или го прочете от страницата, или е бил принуден да го запомни."

Синът ѝ е много силен човек, каза Протасевич, която живее със съпруга си в изгнание в Полша. Тя обаче заяви, че се страхува, че властите могат да малтретират приятелката му, за да пречупят сина ѝ.

Страховете ѝ бяха повторени от опозиционния лидер Светлана Тихановска, която заяви, че международната общност трябва да действа съгласувано, за да предотврати повторение на действията на Беларус през уикенда.

Сега е моментът да обсъдим съвместни стъпки "за предаване на извършителите на правосъдие", написа Тихановска, която живее в изгнание в Литва, в приложението за съобщения "Телеграм".

САЩ трябва да започнат разследване на принудителното приземяване на полета и задържането на Протасевич, настоя тя след телефонен разговор със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"Всичко това е резултат от безнаказаността на режима и липсата на решителна реакция от международната общност", добави тя.

Вчера руският вестник РБК съобщи, че София Сапега, приятелката на Протасевич, е била арестувана за два месеца, позовавайки се на адвокат.

Във видео, разпространено от беларуски държавни медии, 23-годишната Сапега заяви, че е работила и като редактор на опозиционен канал в "Телеграм" и е разпространявала информация за беларуските сили за сигурност.

Беларуският блогър Степан Путило, основателят на портала Nexta в "Телеграм" заедно с Протасевич, заяви пред полски вестник, че е получил смъртни заплахи след ареста на Протасевич.

"Те ми пишат, че следващите сме ние, че няма да бъдем отвлечени в Беларус, а разстреляни във Варшава", каза той пред Rzeczpospolita.

Nexta, основният източник на информация на беларуската опозиция по време на масовите протести срещу дългогодишния автократ Лукашенко, е със седалище във Варшава. Протасевич напусна Nexta в края на 2020 г.

В понеделник ЕС се договори за пакет от санкции, включително избягване на беларуското въздушно пространство и забрана за приземяване на нейните авиокомпании в отговор на принудителното приземяване на самолета на Ryanair.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства санкциите.

Lufthansa, Air France и Finnair са последните авиокомпании, които обявиха, че засега ще избягват да летят над Беларус.

Около 339 полета преминават над Беларус на ден до и от Европа.

Държавната авиокомпания на Беларус обяви вчера, че е спряла полетите до Лондон и Париж до края на октомври в отговор на забраната за кацане от тези страни, като заяви, че съжалявала за ситуацията.

Лукашенко вече беше подложен на международен натиск след спорните избори миналата година и жестокото смазване на масовите протести.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Az
    az
    1 -1
    10:25, 26 май 2021
    Според вас е журналист, но според КГБ е терорист.
  • 2
    "европеец"
    4 0
    11:39, 26 май 2021
    Тарторите на страните от ЕС да не се месят във вътрешните работи на други страни,както американските военолюбци!!!А Урсула да отиде да бере ягоди в Англия - и без туй като чета изказванията,за нищо друго не става!
  • 3
    Ко
    комунист
    4 0
    11:53, 26 май 2021
    Такива като този Роман,едно време наричахме "ХУЛИГАНЧЕТА"!Милиционерите им удряха по два шамара и те се кротваха!Та сега "ял бой"!Не може всеки да прави каквото си иска-това да не е анархия!Ако не бяха днешните "мисирки-журналистки",това момченце нямаше да го познава никой!Ай сиктир,бе палячо!
  • 4
    3,
    3,14
    2 0
    18:39, 26 май 2021
    Романчо,Романчо,ако знаеш какво Ви чака в скапания ЕС,ще си седнеш на задника и ще се занимаваш с неща,които обичаш!А ти си умно и надарено дете,но си зомбиран жестоко-изродите на запад нямат спирачки!Лукашенко е кротко агънце спрямо тях!
Последни новини