Каква е връзката между витамин D и магнезий?

Всички витамини и минерали са важни за здравето. Дефицитът на който и да е от тях има своите отражения върху организма. Витамин D и магнезий са много съществени елементи, участващи в редица процеси и функции в тялото. Това, което знаем за витамин D, е че той е основен участник в изграждането на костна маса, както и важен елемент за имунната система. Магнезият пък участва в регулацията на провеждането на нервни импулси от нервната система към мускулите и сърдечносъдовата система. Той е съществен и за поддържането на кръвното налягане и електролитния баланс.

Онова, което обаче не знаем е, че витамин D и магнезий са взаимносвързани. Те се нуждаят един от друг, за да изпълняват правилно отредените им функции в организма.

Проучване от 2018 година установява, че наличието на достатъчно магнезий е от изключително решаващо значение за усвояването на витамин D от тялото, пише healthdigest.com.

Дефицитът на витамин D има потенциално опасни рискове за здравето. Недостигът на този важен елемент може да доведе до някои видове рак, нисък имунитет, чупливи кости, автоимунни нарушения, остеопороза. Магнезият е нужен, за да може тялото да управлява правилно нивата на витамин D и да усвоява качествено този елемент.

Милиони хора по света страдат от скрит дефицит на витамин D. Американската асоциация по остеопатия публикува резултати от изследвания през 2018 година, които констатират, че 50% от американците страдат от дефицит както на витамин D, така и на магнезий. От решаващо значение е диетата да е достатъчно богата на магнезий, за да може витамин D, синтезиран чрез слънчевата светлина и приет от храната, да бъде усвоен по възможно най-добрия начин, заявява авторът на проучването Мохамед Раззаке, цитиран от healhdigest.com.

Изследователите препоръчват на хората, които имат установен дефицит на витамин D да изследват и нивата си на магнезий. Това е важно, защото дори при прием на витамин D под формата на хранителна добавка, той няма да бъде достатъчно добре усвоен, ако е налице и скрит дефицит на магнезий.

Магнезият се среща в листните зеленчуци, тиквеното семе, пълнозърнестите храни, ядките, семената, бобовите растения. Наблегнете на тях в диетата си.

* Преди да предприемете прием на каквито и да е добавки, отпускани без рецепта, консултирайте се с вашия лекар.

 

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини