Защо е важно да приемаме повече магнезий

Напоследък една част от изследванията на учените са фокусирани върху това как определени витамини допринасят за мозъчната ни функция. И тъй като броят на хората с деменция в САЩ бързо нараства, учените са нетърпеливи да разберат какво може да помогне за намаляването на риска от заболяването.

Според ново проучване увеличаването на дневната доза магнезий може да ни предпази от деменция и да подобри цялостното здраве на мозъка ни. За да се достигне до този извод, в изследването са включени повече от 6000 участници от Обединеното кралство на възраст от 40 до 73 години.

Данните показват, че хората, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат по-добра мозъчна функция и по-малък риск от развитие на деменция или забавена поява на заболяването - в сравнение с тези, които приемат само 350 милиграма на ден. Проучването показва, че по-високият хранителен прием на магнезий може да допринесе и за защитата на мозъка ни от стареене.

Друго наблюдение на учените е, че защитните ефекти за мозъка при по-високия прием на магнезий, изглежда се проявяват повече при жените, отколкото при мъжете, и то в по-голяма степен при жените след менопауза.

Какво представлява магнезият

Магнезият е минерал, който често се среща в ядки, семена, листни зеленчуци и млечни продукти. Дефицитът му се свързва с увеличаването на риска от възпаление на мозъка и с развитието на болести като Алцхаймер, множествена склероза и Паркинсон. Освен това има връзка между нивото на магнезий в тялото на жената и менопаузата, което може да обясни някои разлики между мъжете и жените. Проучвания са изследвали как нивата на магнезий се различават при жени преди и след менопауза, като високият прием на магнезий при жени след менопауза се свързва с по-ниски нива на възпалителни маркери.

От колко магнезий се нуждаем всеки ден

Нуждите на възрастните хора варират според годините и пола, като препоръчителното количество е между 310 и 420 милиграма на ден. За да си набавим магнезий чрез храната, можем да хапваме зърнена закуска с мляко и банан сутринта, сандвич с пълнозърнест хляб и бобена супа за обяд, 30 грама бадеми следобяд, а вечерта - сьомга с кафяв ориз и броколи.

Ако обаче с хранителния си режим имаме недостиг на магнезий и забележим признаци на дефицит, може да започнем приема на магнезиева добавка. Преди това обаче е задължително да се консултираме с лекар, съветва Prevention Magazine.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини