Правната комисия в парламента подкрепи закриването на спецсъдилищата

Премахване на специализираните съдилища и прокуратури, както и структурна промяна във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това предвиждат предложени от "Демократична България" промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха подкрепени на първо четене от правната комисия в парламента в сряда.

Текстовете бяха одобрени от вносителите си и представителите на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри, вън!", докато депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а тези от ДПС гласуваха "против".

Подкрепената от мнозинството в правната комисия структурна промяна във ВСС предвижда изискване председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да са правораздавали там поне 5 години.

Освен това се предвижда изборът им да става с т.нар. двойно мнозинство – поне 17 гласа "за" в Пленума на ВСС, където са всички членове на съвета, както и мнозинство сред съдиите, избрани от съдии в състава на Съдийската колегия. Промените предвиждат такова двойно мнозинство да се изисква и при избора на административни ръководители на останалите съдилища.

Правната комисия отхвъри два законопроекта на "Изправи се! Мутри, вън!" за промени в ЗСВ и НПК. Първият предвиждаше отпадане на забраната магистрати да участват в политически партии и избори, ако са част от гражданска квота или като независими кандидати. Вторият пък предлагаше отпадане на т.нар. вечен обвиняем – положение, при което няма срок, в който прокуратурата да внесе в съда или да прекрати досъдебно производство.

"Голяма част от делата в специализираните съдилища приключват или с малки по-размер осъдителни присъди или споразумения", посочи съвносителят на предложението Атанас Славов от "Демократична България", добавяйки, че тези органи са започнали да действат като "инквизиционни".

Хамид Хамид от ДПС призова да не се "претупва" дебата, като посочи, че ДПС ще гласува "против" проекта на "Демократична България" на първо четене, но отбеляза, че с колегите му не са срещу темата по същество, но не и в рамките на този парламент.

"Закриването на тези съдилища е наложителна мярка, но тя трябва да се направи спокойно и професионално", коментира Крум Зарков от БСП, според когото не трябва да се допуска висящите дела в спецсъдилищата да започват отначало.

"Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!" се опитват на тъмно и без никакъв експертен коректив да преобърнат цялата съдебна система", заяви пред журналисти председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Основната критика на колегите ѝ срещу подкрпените на първо четене предложения беше, че не е дадено време за събиране на становища от магистратувата и неправителствения сектор. Дани Каназирева от ГЕРБ каза, че закриването на спецсъдилищата "ще хвърли в хаос съдебната система", а колегата ѝ Радимор Чолаков определи проектите като "политически рекет".

Междувременно Върховната касационна прокуратура изпрати на парламента отрицателно становище по темата, от което става ясно, че закриването на специализираното правосъдие е в интерес на организираната престъпност. Подобна позиция застъпи и Камарата на следователите в България.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини