Църквата в Дебър ще зове миряните с нов звън

    Църквата в квартал Дебър „Св. Никола“ ще събира миряните вече с нов звън. С помощта на благочестиви християни е инсталирано електронно задвижване на камбаните, което се ръководи от компютър. Така енорията ще се огласява различно в празник и в делник; за всяка празнична служба или събитие и за ежедневна служба.

    Неотдавна беше направено голямо дарение, с което бе подменен купола на камбанарията, реставрирани са камбаните, а скоро се очаква и трета.

    Постоянно има хора, които помагат, разказва отец Александър. Кой с каквото може – едни със средства,  други дарява необходимото, трети – със своя труд. През последните дни в двора на храма кипи труд – почистен е, орязани са дърветата, засадени са цветя. Когато е чисто наоколо, човек усеща и чистотата на празника.

    Отец Александър е благодарен за всеки жест, който прави църквата по-красива: „Бог да дарува здраве на семействата им, успех във всяко начинание и в това, с което се занимават. Да знаят, че когато имат отношение към Бог и Бог ще има отношение към тях.“

    Много често се случва християни сами да предлагат помощ или да искат да помогнат. Подменена е и дограмата, предстои да бъде ремонтирана и оградата.

    Отецът е благодарен и за помощта от кмета и кварталния наместник, които също помагат – с хòра, които поддържат чистотата или с техника, когато е нужна за някой ремонт.

    Той споделя, че неговата роля е незначителна и че това, което е призван и прави, е да се моли и служи в храма за всички. Хората помагат Божия дом да бъде обновен и вътре да е приятно да се влиза. Идват светли празници. Когато празнуваме с радост великия празник на Възкресението, отец Александър ще се моли за всичките си енориаши за здраве, духовни сили, единство във вярата, преуспяване в любовта към Бога и към ближния и напредък във всяко добро дело.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини