Приятелството на аутсайдерите - отношенията между принц Филип и лейди Даяна

Кралският биограф Ингрид Сюард, която посвети новата си книга на живота на принц Филип, разказа как са се развивали отношенията между съпруга на Елизабет II и снаха ѝ, принцесата на Уелс. Херцогът на Единбург почина миналия петък малко преди да навърши 100 години. Погребението му ще се състои този уикенд. За траурното събитие дойде и принц Хари.

Филип прекрасно разбра какво преживява Даяна и ѝ помогна да се адаптира към новата си роля. Поради подобна ситуация принцът на шега нарече себе си и лейди Ди „аутсайдери“ на кралското семейство, защото основната им задача е да подкрепят монарха.

Според Сюард „на безкрайните вечери принцесата седеше до Филип, който се грижеше за нея“. Приемите в Balmoral бяха особено непоносими за Даяна: тя смяташе атмосферата им за „задушаваща“.

Приятелството на „аутсайдерите“ продължи и след излизането на биографията на принцесата на Уелс (1992), която описва колко трудно ѝ е да е омъжена за Чарлз. Вярно, Елизабет и Филип събраха семеен съвет, по време на който принцът помоли наследниците „да мислят за децата, монархията и страната, а не за личните им проблеми“.

Херцогът също започва да пише писма до Даяна, надявайки се да ѝ повлияе и да я накара да погледне фактите. В някои от съобщенията си той отбелязва: „Не мога да си представя, че някой със здрав разум ще ви напусне заради Камила... Ще направя всичко възможно да помогна на вас и Чарлз. Но съм готов да призная, че не съм много добър в това да бъда семеен съветник.“

В крайна сметка Филип спря да подкрепя Даяна, разочарован от поведението й: самата принцеса започна да изневерява на съпруга си. „Той осъзна, че поведението на Даяна има пагубен ефект върху монархията“, добави Сюард. „Тя също спря да обича Филип, като смяташе, че е невъзможно да се справи с него. Можеше да бъде забавен гост, но като тъст беше твърде осъдителен.“

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини