16 април, 12:10 ч. - оставката официално е факт

16 април 2021 г. 12:10 часа.

С аплодисменти пленарната зала посрещна резултата от гласуването на оставката на третия кабинет на Бойко Борисов. Тя бе приета със 156 гласа "за".

Оставката бе депозирана в деловодството на Народното събрание на 14 април, в деня на неговото конституиране. Кабинетът ще изпълнява функциите си до назначаване на нов. Вотът бе предшестван от дебат нужно или не е депутатите да гласуват оставката на правителството.

В залата не присъства министър-председателят в оставка. Вместо него неочаквано се включи здравният министър Костадин Ангелов. Това стана след бурните реакции, които снощи предизвика новината за разпускане на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"Казвахте, че няма такава пандемия - докажете, че в пленарната зала сте на висотата да спасите цяла България", каза той от парламентарната трибуна. В началото на своето изказване Ангелов направи забележка на депутатите, че са без маски.

Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар. По отношение на законността и по отношение на отговорността ясно и точно е записано в закона - само че се съмнявам, че той е прочетен от всички. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателят. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите след като не спазваме законите в страната. Законът е ясен - аз съм заставал винаги пред вас. Днес дадох брифинг пред българското общество и ще продължа да го правя, защото съм отговорен лекар. Да, може много да викате за справянето с COVID ситуацията, но и с третата вълна се справихме, заяви проф. Ангелов.

"Нека продължим по дневния си ред, а не да слушаме лекции от свободно преминаващи министри в оставка", репликира го Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!", който освен това нарече Ангелов "санитарен инспектор".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дачков
    3 -1
    15:40, 16 апр 2021
    Спомням си ентусиазма, когато Борисов дойде на власт през 2009 г., за да измете от властта Мая Манолова, Татяна Дончева, Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Ахмед Доган и "цара" - омразната тройна коалиция. Тогава Борисов употреби израза за тяхното управление "л**** в целофан", а мнозинството от българите се радваха, че най-после се диша, идва промяна и т.н. Спомням си и ентусиазма от месец май 2013 г. когато Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Доган и Пеевски изгониха Борисов от властта, въпреки, че беше спечелил изборите. Пак се "дишаше", "проветряваше", а Данчо Цонев наричаше Борисов от парламентарната трибуна "мутра". Борисов пък излезе в отпуск и се скри в Банкя, но за малко. Избраха Пеевски за шеф на ДАНС и изгря звездата на протестърите и Христо Иванов, които с ентусиазъм върнаха Борисов във властта, а Христо Иванов стана негов министър и водеше с Цацаров заседанията на ВСС. После дойде ентусиазмът от президентските избори през 2016 г. и поредното начало на края на Борисов. Няколко месеца след това ентусиазмът секна, а Борисов направи третия си кабинет и изкара пълен мандат. Да не забравяме и ентусиазма от 2001 г. когато царя дойде на власт, за да помете Костов, че да "започнем да дишаме" (днешото заседание на НС ми напомни за него), както и върховния ентусиазъм от 1997 г., когато Костов завря комунистите в ъгъла на историята. По време на всичките тези ентусиазми Слави Трифонов правеше вулгарни скечове по вкуса на Мултигруп, ВИС и СИК в най-гледаното време по най-гледаната телевизия и пееше на частните партита на Поли Пантев, Георги Илиев, Илия Павлов и други скъпи покойници. Поради тази причина намирам за глупаво да се ентусиазирам в днешния ден. Едни и същи хора си сменят местата и се гонят едни други през няколко години, а късата българска памет всеки път фантазира ново начало. Това е обида за интелигентността.
    PS А всичко започна с ентусиазма от свалянето на Живков, разграждането на командно-административната система, широката антикомунистическа коалиция СДС, времето е наше и т.н.

Още новини

Последни новини