Клои Чжао с наградата на Гилдията на режисьорите за "Земя на номади"

Клои Чжао получи за "Земя на номади" главната награда на Гилдията на режисьорите на САЩ в категорията "най-добър режисьор на пълнометражен филм", предадоха световните агенции.

В лентата се разказва за останала без работа жена, която е принудена да скита из САЩ.

За престижната награда на гилдията тази година се състезаваше още една жена - британката  Емералд Фенъл с филма "Момиче с потенциал". Номиниран бе и режисьорът на американско-корейската имиграционна семейна история "Минари" Лий Айзък Чънг. Останалите двама претенденти за режисьорския приз бяха Дейвид Финчър за биографичния филм "Манк" и Арън Соркин за съдебната драма "Процесът срещу Чикаго 7".

Гилдията на режисьорите отличи Майкъл Дуек и Грегъри Кършоу в категорията за документален филм за кинотворбата им "Ловци на трюфели".

В категорията за начинаещи режисьори беше удостоен Дариус Мардър за "Звукът на метала".

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на Оскарите. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски "Оскар", както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците.

Досега само една жена е печелила водещата награда за най-добър пълнометражен филм на режисьорската гилдия - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат". Бигълоу повтори успеха си и на "Оскар"-ите, ставайки първата жена в историята на наградите на американската киноакадемия, удостоена с приза за най-добър режисьор.

Миналата година водещите наградни шоута, сред които на режисьорската гилдия и "Оскар"-ите, бяха критикувани остро заради липсата на жени в категориите за режисура. Особено недоволство предизвика отсъствието на Грета Гъруиг, чиято нова версия на "Малки жени" получи ласкави отзиви от критиката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини