15 °C

Най-добрият режисьор сред футболните съдии и най-добрият футболен съдия сред театралните режисьори празнува 70-и рожден ден

Театрали, читалищни и футболни дейци, много първомайци днес поздравяват Спас Янков за неговия 70-и рожден ден.

Той е роден в град Първомай на 6 април 1951 година. Може би не са мнозина тези, които помнят младият възпитател в общежитието за виетнамци, но Спас започват точно оттам трудовия си път през 1974 г.

С читалищния живот се свързва през 1975 г. когато става секрертар в ОНЧ „Ленин”, гр. Първомай – днешното „Св.св. Кирил и Методий“. Оттогава заживява и своя нов живот – на сцена. Първата му роля е  в пиесата „Щастие” от Орлин Василев, където е ремсист заедно с приятелите си  Пламен Кръстев и Гроздан Славов, режисиран от Иван Кушалиев. През годините е изиграл много роли като Владимир в „Големанов”, доцентът в „Когато чайките спят”, Данко Хаирсъзина в „Господин Балкнаски”. Публиката често го помни с малките му роли и весели реплики. Освен това е участвал в много рецитали по различни поводи и чествания. От 1995 година е бил ръководител на театралния състав на читалището в квартал Дебър, а от 2001 в продължение на 16 години е ръководител на Младежкият театрален състав при СУ „Проф. Д-р Асен Златаров”, с който има завоювани много награди.

Спас Янков е тясно свързан и със спорта в град Първомай. В продължение на 20 години е бил футболен съдия и в ръководството на футболния клуб в Първомай. Изключително емоционален при гледането на мачове.

Накратко Спас Янков е най-добрият режисьор сред футболните съдии и най-добрият футболен съдия сред театралните режисьори.

Женен с две дъщери и двама внука...

И с много приятели:

Атанас Велчев- актьор от театралния състав „Димитър Делчев“: Помня го още от времето като бях малък и  го гледах да играе най-вече в епизодични роли, но го познавам най-вече като режисьор.

Истинските ми спомени са от ученическите години – когато правех първите стъпки на „голяма“ сцена под негова режисура. Спас веднага прави впечатление на  енергичен човек, жизнерадостен, обича да работи с хора, комуникатитвен, майтапчия. Винаги подхожда към ситуацията откъм нейната позитивна и весела страна. През годините тези впечатления са се затвърждавали.

Той откри у мен, а и у много хора, любовта към театъра и желанието за изява на сцена.

Илия Ганчев – футболен деец: За Спас Янков може да се разказват забележителни истории. Помня веднъж бяхме съдии заедно с Шанко Бонев на мач в село Кръстевич. Домакините дойдоха, почерпиха ни с по една кòла и ни казаха да изчакаме защото имали да уреждат сметки с гостите. Така и направихме, след ръкопашния бой футболната среща мина спокойно, а накрая двата отбора приятелски се събраха на банкет, на който ни поканиха. След това Спас разказваше тази случка навсякъде с толкова много хумор, че се превърна в екзотична история. Той е интересен и като футболен зрител. Не веднъж се е случвало публиката да му обръща внимание повече на него отколкото на случващото се на терена.

Пожелавам му да е жив и здрав и все така да е артистичен във всички свои изяви и да не губи чувството си за хумор, защото това го прави уважаван човек.  Трябва да се отдели специална страница в книгата за първомайските зевзеци за него. Спас е възрожденска личност.

Петър Тенев – читалищен деец: Със Спас и с Кичка имам спомен от дете, те винаги са били двамата. Били сме заедно и в гимназията, когато бях учител. Професионално и в личен план сме си приятели, помагали сме си. Познавам го като весел човек, с добро настроение и позитивна енергия. Той си остана такъв и до ден днешен.. Пожелавам му да е жив и здрав и да вървят нещата в семейството и в читалището, да отбележи 100-годишнината заедно с нас и го поздравявам с любимата му песен, която ме кара често да му свиря: „..Години минаха, не бях се вглеждал кога косите ми са побелели. Недей отивай младост моя, не ме оставяйте, любов, приятели.“

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини