МВФ удължава механизма за облекчаване на дълг за 28 бедни страни

Международният валутен фонд (МВФ) обяви днес, че удължава спешната помощ за 28 от най-бедните страни в света, за да им помогне да намалят дълговете си и да се справят по-добре с последиците от коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Облекчаването на дълга в рамките на доверителния фонд на МВФ за подпомагане при бедствия и реагиране най-напред започна през април 2020 година в началото на глобалната пандемия. Toгава мярката обхващаше 25 държави за период от шест месеца.

През октомври миналата година механизмът бе разширен до общо 28 страни и удължен до 13 април 2021 година.

На 1 април Управителният съвет на МВФ е одобрил удължаване до 15 октомври, според днешно изявление на вашингтонската институция.

Доверителният фонд осигурява дългово облекчаване под формата на безвъзмездни средства за най-бедните и уязвими страни, засегнати от катастрофални природни или обществени бедствия.

Целта е да се "освободят финансови ресурси" за здравна, социална и икономическа подкрепа, за да се смекчи въздействието на пандемията, обясни МВФ.

В отговор на пандемията през март 2020 година Фондът предприе набиране на средства, за да може доверителният фонд да предостави облекчение за обслужване на дългове в размер на 1 трилион долара.

Досега донорите са обещали общо 774 милиона долара, идващи от Европейския съюз, Великобритания, Япония, Германия, Франция, Нидерландия, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Китай, Мексико, Филипините, Швеция, България, Люксембург и Малта, допълва МВФ в комюникето си, разпространено днес. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини