Британската икономика с ръст 7,5 на сто през 2021 г., най-силният след Втората световна война

Великобритания е регистрирала рекорден растеж от 7,5 на сто през 2021 г. след историческо свиване от 9,4 на сто през предходната година заради пандемията. Това съобщи днес Националната статистическа служба (ONS), цитирана от Франс прес.

Само за четвъртото тримесечие британският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1 на сто въпреки вълната на варианта Омикрон, следвайки подобен растеж през третото тримесечие, отчита статистиката.

Само за декември, месецът, през който се е усетило влиянието на Омикрон, засягайки основно търговията и хотелско-ресторантьорския сектор в разгара на коледно-новогодишните празници, британската икономика е отчела спад от 0,2 на сто. Въпреки това тя е запазила равнище, съпоставимо с февруари 2020 г., преди да удари пандемията.

Британската икономика е регистрирала слаб край на годината заради Омикрон и правителствените ограничения в опит да се забави стремителното му разпространение. Това коментира Рейн Нютън-Смит, главен икономист на Конфедерацията на британската промишленост (CBI), която е основната работодателска организация в страната.
Въпреки че, както изглежда, най-лошото е отминало, компаниите все още се изправени пред недостиг в снабдяването и натиск върху цените, тъй като домакинствата се сблъскват с криза на разходите за живот, добави тя.

От своят страна министърът на икономиката и финансите Риши Сунак похвали "удивителната устойчивост" на икономиката, като британският растеж е бил с най-бърз темп сред страните от Г-7 тази година.

Френският БВП, например, е скочил със 7 на сто през 2021 г., а този на ЕС - с 5,2 на сто.

Омикрон е забавил незначително възстановяването, заяви главната икономистка на британския клон на Кей Пи Ем Джи (KPMG) Яел Селфин. Въпреки това като цяло британската икономика е отчела най-силния си растеж през 2021 г. след Втората световна война, възстановявайки се от рецесията, причинена от пандемията от Ковид-19.

Според Селфин обаче очаква растежът да се възстанови от този месец с увеличение на БВП през 2022 г., който трябва да достигне 3,7 на сто.

Тя обаче призна, че идните месеци могат да разочароват заради най-високата от 30 години инфлация в страната и натиска върху домакинствата, породен от увеличението на данъците и цените.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини