Разнообразете разходките, помага срещу тревожност и депресия

Разнообразието в местата, които посещаваме всекидневно, е свързано с благосъстоянието и помага срещу тревожност и депресия, съобщи електронното издание "Сайънс Алърт".

Това сочат резултати от проучване върху пациенти с психични проблеми, които могат да помогнат да разберем защо локдаунът се понася трудно от повечето хора.

По време на глобална пандемия е трудно да останем активни, особено за много хора, които се страхуват да излизат навън. Някои правят упражнения и тренировки у дома, но в нормалния живот спонтанните излизания навън са важен фактор за здравето, който често се пренебрегва.

Когато мислим за физически упражнения срещу стреса, най-често се спираме на нарочни и силни натоварвания като джогинг, каране на велосипед, плуване. Но се оказва, че разходката до различни места се свързва с по-силно изразено чувство за благосъстояние при хората с депресии и тревожност.

Изследователите от университетските психиатрични клиники в Базел, Швейцария са установили, че колкото по-разнообразни места посещават хората, толкова по-добре се чувстват емоционално и психически, дори и ако симптомите на тревожност и депресия все още не са изчезнали.

Изследването е проведено преди началото на пандемията върху 106 пациенти с психични проблеми като афективни разстройства, тревожни разстройства, личностни разстройства и обсесивно-компулсивни разстройства. Някои от участниците са пациенти в болници, а други живеят по домовете си, но редовно се нуждаят от медицинска помощ.

В продължение на седмица участниците в експеримента носели допълнителен телефон, с който чрез джипиес се проследявало движението им. Те попълнили и няколко анкети за субективна оценка на благосъстоянието им, психологическата гъвкавост и симптоми на психичното здраве.

Авторите на изследването сравнили джипиес картите с резултатите от анкетите и установили, че колкото по-широки в пространството и времето са разходките, толкова по-висока оценка за състоянието си давали пациентите, макар да продължавали да изпитват симптомите на разстройствата.

"Резултатите сочат, че разходките сами по себе си не са достатъчни за намаляване на симптомите на психичните разстройства, но поне могат да подобрят субективното усещане за добруване", обясни клиничният психолог Андрю Глостър от университета на Базел. Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Би Ем Си Сайкиатри".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини