Професията на социалния работник се готви за скок

Професията на социалния работник се готви за скок, през следващите години ще лекува раните, ще възстановява разкъсаните връзки в света, ще прави терапия на общностите, заяви социалният антрополог Харалан Александров при откриването на церемонията за връчване на наградите "Социален работник на годината", която се състоя онлайн.

Александров е председател на журито, определило победителите в категориите за наградата.
Форумът се провежда за първи път по повод Световния ден на социалната работа и е по инициатива на министъра на труда и социалната Деница Сачева.

По думите на Харалан Александров, на професията на социалния работник й предстоят славни времена, защото в света, в който живеем, по независими от нас политически, икономически и други причини, постоянно се произвежда маргиналност, социална изключеност и социални страдания.

"Необходимо е да има професия, която да събира този свят, да възстановява разкъсаните връзки, да лекува раните, да насърчава интеграцията и възможността изключените да се включат в общностите", заяви социалният антрополог.

Той прогнозира, че възходът на професията ще е през следващите няколко години, които със сигурност ще бъдат белязани с проблеми, а социалната работа ще поеме голямата отговорност за свързване, подкрепа, стабилизация, по начина, по който в момента, в разгара на тази криза, лекарската професия пое лидерството.

"Аз вярвам, че социалните работници ще бъдат оценени в следващите години по достойнство. Социалната работа ще стане професия за общността и за всички нас, които преживяваме трудности и имаме нужда от подкрепа и грижа в някакъв период от живота си", заяви социалният антрополог.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева благодари на социалните работници за професионализма, за всеотдайната работа, за проявения кураж при изпълнението на мерките в подкрепа на гражданите в условията на Ковид - 19. "С труда си вие отново доказахте, че работата на социалния работник не е само професия, а кауза, която се носи със сърцето, кауза, която изисква емпатия, себеотдаване, състрадание и съпричастност", обърна се министър Сачева към социалните работници.
Според нея често социалната работа не е достатъчно оценявана от обществото, а резултатите от нея са бавно и трудно измерими.

Призовете ще бъдат връчени в следните категории: "Социален работник - услуги за деца", "Социален работник - услуги за непълнолетни", "Социален работник - услуги за пълнолетни", "Социален работник в домове за стари хора", "Социален работник - социална закрила", "Социален работник - закрила на детето", "Служител в общинска администрация/в структури със социална насоченост", "Социален работник - хора с увреждания и социални услуги" и "Социален работник до 35-годишна възраст".

Участниците в конкурса са номинирани от Регионалните дирекции "Социално подпомагане" и Националното сдружение на общините в Република България. Призьорите ще получат пластика на скулптора Красимир Кръстев - Ломски.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини