11 °C

Цветозар Томов: Щабът действа според предизборната концепция на Борисов

„Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото ситуацията е твърде необичайна, за да можем да прогнозираме с висока надеждност както на предишни избори“, каза пред БНР Цветозар Томов, социолог и бивш член на ЦИК.

„А от това именно ще зависи изходът на тези избори. Тези наблюдения, които сега могат да се извършат със социологически методи, тази картина няма след това да се потвърди, ако има много ниска или бум в избирателната активност - но към момента аз не мога да се ангажирам нито едното, нито с другото“, посочи той.

По думите му предизборните кампании винаги влияят на изхода на изборите. Особено с приближаването на датата на изборите.

„Най-много влияят черният пиар и скандалите. Кои теми ще бъдат водещи при кампаниите - една от тях ще е пандемията, но това няма да е достатъчно. А сега виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а мерките се разхлабиха - обаче не знаем как ще завърши всичко това - ако станат много починалите от Covid-19, ако болниците се препълнят - всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция. Но пък може коронавирусът въобще да не окаже влияние на избора на хората...“, смята още Томов.

Според социолога отварянето на заведенията е по-скоро предизборна концепция на премиера, която определя и действията на Щаба.

„Като че ли управляващите смятат, че за тях е по-изгодно да има ниска избирателна активност, но ако нещата станат катастрофални в пандемията, това може да им изиграе лоша шега“, смята Томов.

Според него по-същественото е, че една такава здравна политика е лекомислена спрямо човешкия живот.

"И, да - ще има ново затваряне - въпросът е дали ще е след 4 април или преди това", подчерта социологът.

Относно правилата на ЦИК за подвижните избирателни кутии за карантинираните или болните с Covid - 19, Томов ги смята за разумни, но неизпълними.

"Решението да се открият подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто технически, защото няма да има достатъчен капацитет за това. Няма да могат да се разкрият толкова секционни избирателни комисии, за да обхванат тези 100 хиляди души“, каза още Цветозар Томов.

"Защото на 1 април трябва да се разкрият за тази цел 2000 подвижни избирателни секции. И да го видя - няма да повярвам - ще пропищят кметове, може максимум 300 да се разкрият, а няма да има и толкова заявления. Така че тези 100 хиляди души, които са карантинирани, просто няма да гласуват", каза в заключение социологът.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3,
  3,14
  2 -2
  15:06, 4 мар 2021
  Цветозаре,не се напрягай толкова!Концепциите на кратуната са:първо-да се увеличават постепенно болните и на 25март да се затвори всичко,за да гласуват по-малко хора на 4 април;второ-да има прекалено болни и изборите да се насрочат за друга дата;трето-да се проведат нормални избори,но тогава хунтата трябва да е в Белене!

Хороскоп за 19.04.2021

Последни новини