14 °C

Френски преподаватели от университета "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране

Около петнайсет френски преподаватели от престижния университет "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране след отказ на турските власти да им издадат разрешително за работа на фона на остри напрежения между Анкара и Париж, съобщава АФП.

Шестима от тези преподаватели, пожелали анонимност, споделят, че имат чувството, че са странични жертви на конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във връзка със Сирия, Либия или Източното Средиземноморие.

Въпросът придобива дипломатическо измерение заради обстоятелствата в двустранните отношения, но и заради важността на този университет, основан през 1992 г. по силата на двустранно споразумение между президентите Франсоа Митеран и Тургут Йозал. Париж разглежда това висше учебно заведение с 5000 студенти като "флагман на френско-турското сътрудничество", отбелязва АФП.

Всичко започва през септември, когато френските преподаватели, чието разрешително за работа се подновява всяка година, са призовани за първи път да се явят на изпит за оценяване на езиковите им познания по турски.

През декември те научават, че само тези, достигнали ниво за напреднали В2, а именно шест от всички, ще получат разрешение да останат.

Това изискване на турския Съвет за висше образование, орган, подчинен на президента Ердоган, изглежда е в отговор на подобна мярка, наложена от Париж на преподаватели и имами от редица страни, включително Турция, посочва АФП, като уточнява обаче, че във Франция за това са предвидени срокове и подкрепа.

Теоретично френските преподаватели, някои от които живеят в Турция от 20 години, рискуват да бъдат експулсирани. Ако се опитат да напуснат Турция, може да им бъде наложена голяма глоба и забрана за връщане в страната.
Преподавателите са смятали, че ще могат да се явят на повторен изпит в някой от многото центрове за езикова подготовка в Истанбул, но научили, че се приема само сертификат, издаден от Института "Юнус Емре", който обаче сега не организира изпити заради пандемията.

За да ги подготви, университетът предложил на преподавателите да имат по 24 часа седмично часове по турски, освен обичайната им работа.

Междувременно обаче преподавателите, които се намират в нередовно положение, без необходимите разрешителни, изпитват притеснения.

Излизам възможно най-малко, за да избегна полицейските проверки. Имам чувството, че съм под домашен арест, е споделил един от засегнатите преподаватели.

За тези които са пристигнали тази година, ситуацията е още по-лоша - тъй като никога не са получавали разрешително за местопребиваване, те нямат турски идентификационен номер, което би им позволило да си открият банкова сметка или да имат абонамент за телефон, отбелязва АФП.

Френският посланик в Анкара Ерве Магро се е срещнал с председателя на Съвета за висше образование Йетка Сарач, но е казал миналата седмица на преподавателите, че не е бил постигнат изход от ситуацията.

Същевременно турското министерство на образованието е уведомило миналия месец, че смята да оценява нивото на познания по турски на всички чуждестранни преподаватели, "като се започне от френските преподаватели".

При създалата се безизходна ситуация, френските преподаватели разчитат сега на мобилизацията на техните турски колеги и студенти, които гледат с лошо око на нарастващото вмешателство на властите на територията на университетите, отбелязва агенцията.

Като проява на единство френските и турските преподаватели в "Галатасарай" се очаква да прочетат утре съвместна декларация пред университета, посочва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини