Хилядолетно златно съкровище намери жена на остров Ман

Изображение 1 от 2

    Бившата полицайка Каф Джайлс открила съкровището при обхождане с металотърсач през фермерска нива поле в северната част на остров Ман. Сред находките е златна гривна и огромна брошка от сребро, датираща от 950 г. сл. Хр. Примерно по това време на острова, който е владение на британската корона, е създаден Тинвалд - един от най-старите непрекъснато действащи парламенти в света.

    Кейт се натъкнала на съкровището на викингите още през декември, но то беше показано на обществеността едва сега, по време на изслушванията за законното присвояване на статут на „съкровище“ на находката.

    Всички археологически артефакти, открити на острова, трябва да бъдат докладвани в рамките на две седмици.

    Ако официално им бъде присвоен статут на съкровище, те стават собственост на короната, а на този, който ги е намерили, се плаща премия.

    Колекцията все още не е оценена, но подобни находки от този период са били оценени на около 1500 паунда едната. През 2011 г. в Ланкашър друго съкровище на викингите, малко по-голямо бе оценено на 110 хиляди лири.

    Алисън Фокс, уредник на отдела за археология в Министерството на държавното съкровище, отбелязва, че златната гривна през рамо е особено рядка находка, тъй като в по-голямата част от случаите те са изработени от сребро.

    И гривната за рамо, и брошката, и лентата за ръка са бижута, които свидетелстват за високия статус на притежателя им, натрупал солидно лично състояние, казва тя.

    Каф Джайлс веднага осъзнала, че намерените бижута са рядка находка. „Много се радвам, че тези неща са важни не само като исторически доказателства, но и много красиви.“

    Според Алисън Фокс фактът, че са били открити заедно, заровени в земята, предполага, че човекът, който ги е притежавал, макар и доста богат, най-вероятно е имал причини да се притеснява за собствения си живот.

    Какви бяха причините и защо нито той, нито неговите потомци дойдоха за съкровището, най-вероятно завинаги ще останат загадка.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ди
      Дидо
      2 -1
      13:56, 19 фев 2021
      Много интересно как съкровището е намерило жената. Оправете си словореда.
      • То
        Тодор
        0 0
        04:35, 22 фев 2021
        И аз не разбрах от заглавието кой кого е намерил.
      • До
        до Тодор
        0 0
        05:23, 22 фев 2021
        Защото правилният въпрос е кой какво е намерил.
    Последни новини