Прокуратурата пое случая с убитото от токов удар момче

Софийската градска прокуратура пое разследването по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, съобщиха от държавното обвинение.

Деянието е квалифицирано по чл. 123, ал. 1 от НК. Към настоящия момент е установено, че малко след 12 ч. на 14.02.2021 г. на телефон за спешни повиквания 112 е бил подаден сигнал за инцидент на бул. „Иван Гешов", непосредствено пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

В болнично заведение е било откарано 16-годишно момче, което е починало в противошокова зала на Военномедицинската академия.

Първоначално на мястото на инцидента са пристигнали органите на МВР, след което следовател към Следствен отдел при СГП е предприел незабавни действия по разследването. Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. „Иван Гешов" №15.

На мястото на инцидента е открит усукан проводник, обясняват от прокуратурата. От извършената днес аутопсия се разбира, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност.

Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и изгаряния по краката.

Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи.

Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столичната община, Община „Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски", търговецът, който ползва павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването.

Столична община започва проверка в район "Триадица", за да се установи с кого са сключени договорите за наем на павилионите пред болница "Св. Иван Рилски", където вчера ток уби 16-годишно момче. Не можем да кажем кой е собственик на павилионите, води се разследване, заявиха от районната администрация. Има съмнения за неправомерни действия, заяви зам.-кметът по строителство на района Христо Вълчанов по бТВ. По думите му нелепият инцидент най-вероятно се дължи на неправомерно захранване с ток.

Според ЧЕЗ отговорност носи този, който се е захранвал с въпросния кабел.

От УМБАЛ ''Св. Иван Рилски'' отрекоха да имат връзка с трагичния инцидент на бул. ''Акад. Иван Гешов''. От лечебното заведение предоставиха доклада, който е изпратен и до Министерство на здравеопазването.

„Във връзка с трагичния инцидент с починалото на 14.02.2021 г. дете в близост до сградата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, не разполагаме с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата. Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“.

Докладът е в отговор на изпратеното писмо от здравния министър Костадин Ангелов до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски", с което изисква от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини