13 °C

Стриймингът е чудесен, но става все по-скъп

Стриймингът е чудесна сделка. Кой не би искал да плаща по 7 долара на месец на Disney+, за да получи достъп до всеки филм на Marvel, „Междузвездни войни“ и над 30 сезона от „Семейство Симпсън“.

Но докато стрийминг платформите продължават да се множат, този тип услуги стават все по-скъпи, пише Франк Палота CNN.

Появяват се нови услуги, а абонаментите растат постоянно. Въпросът е дали плащането за няколко услуги е икономично или сме стигнали точката на насищане?

Всичко зависи от това какво искате и как искате да го получите.

Джил Росенгалд Хил, изпълнителен вицепрезидент в компанията за медийни проучвания Magid, вярва, че в момента стриймингът е „много по-изгоден, отколкото беше преди няколко години“, въпреки навлизането на нови услуги и нарастването на цените. Тя отдава това на по-големия обем от съдържание, което се предлага, какво и върху фокуса върху оригинално съдържание, което не може да бъде открито другаде.

Скорошно проучване на Magid е установило, че потребителите в САЩ са склонни да плащат средно по 34 долара месечно за стрийминг услуги и са готови да се абонират средно за четири платформи.

Но как потребителите плащат за всичко това? Придържането към бюджет от 34 долара на месец може да е трудно, като се има предвид изкушението да се абонират за сякаш безкрайните услуги на пазара. Потребителите все пак имат варианти, включително чрез споделяне на пароли и „закачването и откачването“ от услуги, твърди Хил.

Този процес е свързан със спирането на абонамента за някоя услуга временно и абонирането за ексклузивното съдържание на друга. Така например, ако гледате Netflix само заради „Stranger Things”, можете да се откажете от абонамента между сезоните и да опитате други услуги, преди да се върнете обратно за новия сезон на сериала.

Magid е установила, че 35% от потребителите се абонират за една стрийминг услуга за шест месеца или по-малко, а 22% планират да спрат абонамента, когато приключат с конкретен сериал, заради който са избрали въпросната платформа.

Но постоянното отписване и вписване в услуги изисква време и може да е досадно, посочва Хил.

Същевременно има друга опция, наречена AVOD, или видео по заявка, което включва реклами. Това е средният вариант, който позволява на потребителите да се абонират за евтина или безплатна услуга с много съдържание, но трябва да се примирят с рекламите в нея.

И все пак това е опция, която много хора избират. 51% от анкетираните предпочитат да стриймват филми или друго съдържание безплатно с 15- до 30-секундни реклами, твърдят от Magid.

Ето защо на пазара в САЩ се появиха повече подобни опции. Базираните на абонамент услуги като Peacock, която има и безплатна версия с реклами, и HBO Max, която работи по своя AVOD версия, се раздвижиха.

Интересът към базирани на реклами стрийминг услуги само ще расте, докато съдържанието, което те предлагат, става все по-привлекателно, твърди Бърни Мактърнан, старши анализатор в Rosenblatt Securities.

По думите му както нараства конкуренцията в абонаментния стрийминг, така тя расте и в базирания на реклами стрийминг.

Платеният стрийминг пък може да стане по-евтин, ако повече услуги решат да заложат на обединяването. Disney например в момента предлага общ пакет от Disney+, Hulu и ESPN+ на по-ниска цена. Ако повече услуги поемат в тази посока, стриймингът може да не тежи толкова на семейния бюджет.

И все пак Мактърнан вярва, че ще видим повече общи проекти от различни индустрии – когато две компании, които не са конкуренти, работят заедно, за да запазят или разширят потребителските си бази.

„Пример за това беше Spotify и обединяването ѝ с Hulu, както и сделката на Verizon, която даде на клиентите ѝ безплатен Disney+”, посочва той. По думите му за потребителите това ще значи по-малко разходи, но за компаниите ще означава по-малък шанс за бързо отписване от услугата и насочване към друга.

Какво ще е бъдещето на стрийминга, когато става дума за портфейлите ни?

Цените едва ли ще се свият скоро. А компании като Disney+ и Netflix харчат милиарди долари за оригинално съдържание, което означава, че абонаментите за потребителите само ще растат.

Същевременно е малко вероятно традиционната телевизия отново да стане доминираща форма на забавление. Стриймингът е бъдещето. Но не трябва да е битка, в която победителят прибира всичко.

Бъдещето на това как и какво гледаме вероятно ще е микс от много канали, включително стрийминг и традиционна телевизия, твърди Майкъл Нейтънсън, медиен анализатор в MoffettNathanson.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини