Откриха водна пара в атмосферата на Марс

Двама британски учени съобщиха, че са открили водна пара, изпускана от атмосферата на Марс, което подсилва хипотезата за възможното съществуване в миналото на форми на живот на Червената планета, предаде Франс прес.

Широко разпространено е мнението, че Марс и притежавал големи запаси от течна вода и че на повърхността му е имало езера и реки. Понастоящем цялата вода на планетата е скована в ледените шапки на планетата или под грунта й. Но според ново проучване, публикувано в сп. "Саъйнс адвансис" и дело на двама британски учени от "Оупън юнивърсити", част от тази вода все още се изпарява под формата на водород, изпускан от марсианската атмосфера.

Откритието е било направено с помощта на малко устройство, монтирано върху сондата "ЕкзоМарс" на Европейската космическа агенция и на руското космическо ведомство. Уредът измерва светлината, която преминава през атмосферата на планетата.

"Устройството NOMAD ни позволи коренно да променим разбирането ни за еволюцията на водата върху Марс", заяви Маниш Пател, един от съавторите на изследването.

Научният инструмент е позволил да се изучат както никога досега изотопите на водата в марсианската атмосфера в зависимост от времето и тяхната локализация. Откритието ще позволи на учените да установят как Червената планета е губила водата си по време на нейното съществуване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини