Чешки учени: Германски руни са най-старата писменост, ползвана от древните славяни

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863-та Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017-а, изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около VI век след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    Мнение
    2 0
    21:06, 12 фев 2021
    Ако чешките учени направят сравнение между глаголицата и линеар А и Б, ясно ще видят откъде идват т.нар германски, славянски, скандинавски и пр. руни. Ако пък вземат да ги сравнят и с халдейската, коптската, арменската и грузинската азбуки, ще забележат кои точно знаци присъстват във всички тези писмености (макар и с различни звукови съответствия). Така че Кирил и Методий не са създали нова, а са възстановили и реформирали една много стара азбука, която са пригодили към тогавашния им, съвременен, средновековен български език, който е доста по-различен от днешния. Затова и са я нарекли "свещена", защото е вероятно толкова стара, колкото и свещения слънчев календар на прабългарите, който е бил използван и от шумерите, и от вавилонците.
Последни новини