Инициатива за изграждането на нова национална концертна зала бе обявена в президентството

Инициатива за изграждането на нова национална концертна зала обяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с ръководителите на организациите-учредители и Обществения съвет.

Президентът Радев посочи, че не става въпрос просто за зала, която ще бъде ново духовно и културно средище, а залогът е много по-голям - става въпрос за българската култура и духовност не само като носители на нашите традиции, ценности и идентичност, но и като един от най-важните спояващи елементи за обществото за това да имаме национална гордост и самочувствие. Става въпрос и за бъдещето ни като нация в един динамичен и глобален свят, за духовното развитие на следващото поколение българи, посочи президентът.

Сред учредителите на инициативата са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Софийската филхармония и фондация "Богария". В Обществения съвет към инициативата са проф. Елена Кутева, директор на ансамбъл "Филип Кутев", генералният директор на БТА Кирил Вълчев, проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия, проф. Ростислав Йовчев - заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и педагог, Даниел Спасов - музикант, фолклорист и водещ в БНТ.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански посочи, че проектът за нова концертна зала в София предвижда музикален комплекс от голяма акустична зала, няколко по-малки акустични зали, репетиционни и спомагателни помещения и музей на българската музикална култура, както и учебен комплекс по музикално изкуство.

Задължително е новата зала да бъде храм на музиката, да впечатлява със своята архитектура и акустика, да бъде в централно и комуникативно място в София, за да може всички ценители на музиката и творците да се чувстват в своя дом, каза Почекански. Той изтъкна, че инициативата цели пълна прозрачност на всички етапи на реализирането, широка обществена подкрепа и отразяване на компетентното мнение на всички професионалисти - музиканти, архитекти, акустици.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев заяви, че по въпроса за изграждане на нова музикална зала няма разделение в България. Той допълни, че е разговарял с кмета на София, и Столична община от която зависи много, е абсолютно готова да работи за такъв проект. Според Вълчев, който участва и в Обществения съвет за разширяване на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", има шанс, в зависимост от мястото, което се намери, да се обсъди възможността това да не бъде само една концертна зала , а цял комплекс, в който да има и нова сграда на Националната библиотека, а защо не и сграда на Националния исторически музей.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини